Navigációs útvonal

Uniós elvek a szellemi termékek sikeresebb hasznosításáért - 10/04/2008

Vérmintákat vizsgáló kutató

Az EU a tudományos eredmények hatékonyabb felhasználását sürgeti, és közös szemléletmód kialakítását javasolja a tagállamok számára.

Az európai kutatók ugyanannyi kutatási eredményt publikálnak, mint tengerentúli kollégáik, Európa mégis jelentős lemaradásban van Amerikához képest a találmányok, szabadalmak, hasznosítási engedélyek és a friss kutatási eredmények üzleti kiaknázására alakuló cégek száma tekintetében.

Jobb munkát kell végezniük a tudás hasznosítása terén az egyetemeknek és a kutatóintézeteknek, „hogy minél több kutatási eredmény ölthessen testet új termékekben és szolgáltatásokban, és ezek nyomán új iparágak és új munkahelyek jöhessenek létre” – fejtette ki a közelmúltban Günter Verheugen, az EU iparpolitikai biztosa.

Az EU elsőrendű fontosságúnak tartja, hogy a kutatók megfelelően kezeljék, és megosszák másokkal az általuk jegyzett szellemi tulajdont DeutschEnglishfrançais. A tudás megosztása nem veszélyezteti a kutatók oktatási és tudományos céljait, viszont elősegíti a befektetéseket, és motivációs tényező lehet mind a diákok, mind más kutatók számára.

Az Európai Bizottság most ajánlás DeutschEnglishfrançais formájában foglalta össze azokat az elveket, amelyek alapján megkezdődhet a kutatási eredményeket védő tagállami szabályok közelítése. Az ajánláshoz csatlakozó útmutató a kutatással foglalkozó szervezetek számára fogalmazza meg a szellemi tulajdon kezelésével és a tudás átadásával kapcsolatos elveket.

A közelmúltban számos uniós tagországban történtek lényeges lépések a tudástranszfer és a tudás megosztása területén – ez néhol jogszabály-módosításokat, máshol új iránymutatásokat jelentett. A baj csak az, hogy az intézkedések legtöbbje mindeddig nemzeti szinten maradt,  márpedig ahhoz, hogy az Európai Unióban folyó kutatások maradéktalanul termőre fordulhassanak, európai szintű megoldásra van szükség.

Bővebben az európai kutatásról danskDeutschEnglishελληνικάespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek