Sti

Vidensdeling en god forretning - 10/04/2008

Forsker undersøger blodprøver

Hvordan kan EU-landene blive bedre til at udnytte det økonomiske potentiale i forskningsresultater? EU foreslår fælles strategi.

Europæiske forskere offentliggør lige så mange videnskabelige arbejder som deres amerikanske kolleger. Men de halter langt bagefter hvad angår opfindelser, patenter, licenser og spinoff-virksomheder.

Universiteter og andre forskningsinstitutioner skal blive bedre til at følge op på forskningen, "så vi kan omsætte forskning til nye produkter og serviceydelser og dermed skabe nye erhvervsgrene og job", siger EU's kommissær for erhvervspolitik, Günter Verheugen.

Forskere skal forvalte og dele deres intellektuelle ejendom DeutschEnglishfrançais, mener EU. Det strider ikke mod deres uddannelses- og forskningsopgaver, men vil både tiltrække flere investorer, studerende og andre forskere.

EU-Kommissionen har opstillet et sæt fælles principper DeutschEnglishfrançais, der skal hjælpe medlemslandene med at tilnærme deres regler for beskyttelse af forskningsresultater. Den har også lavet en kodeks, der er rettet til forskningsinstitutioner, og som de kan bruge til at fastlægge egne retningslinjer.

I den senere tid har EU-landene gjort meget for at fremme overførsel og udveksling af viden, bl.a. lovændringer og nye retningslinjer. Alt for tit dog kun på nationalt plan. Det kræver en europæisk strategi, hvis EU skal udnytte alle de økonomiske fordele af den videnskabelige forskning.

Et par eksempler på europæisk forskning

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links