Sökväg

Vetenskapsmän i toppklass hedrade - 12/03/2008

Europeiska forskningspriserna

Europas ledande vetenskapsmän hedras för sin banbrytande forskning om allt ifrån mörk energi och svarta hål till mördar-T-celler och livsmedelsburna patogener.

För första gången har EU:s tre mest prestigefyllda vetenskapspriser English delats ut samtidigt. Priset för vetenskapskommunikation English, Marie Curiepriset för spetsforskning och Descartespriset för forskning delades ut vid en ceremoni i Bryssel den 12 mars.

Janez Potočnik, kommissionär med ansvar för vetenskap och forskning, beskrev pristagarna som ”det bästa som Europa har att erbjuda” och tillade att utmärkelserna premierar spetskompetens, öppenhet och kreativitet.

Priserna för vetenskapskommunikation English

Tre priser på vardera 60 000 euro delades ut för projekt som stimulerar allmänhetens intresse för forskning och främjar förståelsen för vetenskap. Jean-Pierre Luminet Englishespañolfrançais tog emot priset för årets bästa kommunikatör, medan priset för bästa författare gick till Delphine Grinberg, verksam vid Palais de la Découverte français. Peter Leonard och Andrew Cohen fick pris för bästa radio- eller TV-dokumentär för ”Most of our universe is missing English”, ett program från BBC i serien Horizon English som handlar om den mystiska mörka materian och den mörka energi som vetenskapsmännen nu tror utgör 96 % av vårt universum.

Marie Curie-priset för spetsforskning

Detta pris har anknytning till Marie Curie-åtgärderna English och delas ut för enastående resultat inom vetenskap. Fem pristagare fick ta emot 50 000 euro var: Dr Luisa Corrado, verksam vid Cambridge University, för forskning om sambandet mellan välstånd och lycka, Dr Batu Erman, verksam vid Sabanci University i Istanbul, för forskning om mördar-T-celler för bekämpning av cancer, Dr Andrea Ferrari, verksam vid Cambridge University, för forskning om nanorör och ny elektronisk utrustning, Professor Robert Nichol, verksam vid University of Portsmouth, för hans upptäckter om mörk energi och Dr Valerie O’Donnell, verksam vid Cardiff University, för hennes arbete om fria radikaler och inflammationer.

Descartespriset för forskning English

Detta pris delas ut till transnationella forskarlag som tillsammans har uppnått enastående resultat i någon vetenskaplig disciplin. De tre vinnande lagen delar på en sammanlagd prissumma på 1 360 000 euro. Virlis tittade på hur man kan bekämpa infektioner inom sin undersökning av listeriabakterier; SynNanoMotors belönades för att tagit fram några av världens första fungerande motorer av syntetiska molekyler och mekaniska nanomaskiner och EPICA fick pris för sin analys av iskärnor i Antarktis, som har gjort det lättare att förstå klimatförändringarna, hur de sker och vilka följder de får.

Europeiska forskningspriserna English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar