Navigacijska pot

Nagrade za evropske znanstvenike - 12/03/2008

Evropske znanstvene nagrade

Vodilni evropski znanstveniki so dobili nagrade za najnovejše raziskave na različnih področjih, od temne energije in črnih lukenj do celic T in patogenov v živilih.

Prvič v zgodovini so bile tri najprestižnejše znanstvene nagrade English EU podeljene hkrati: nagrade za znanstveno komuniciranje, nagrade Marie Curie za odličnost in nagrade Descartes za raziskovalno delo so podelili na prireditvi 12. marca v Bruslju.

Evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik je za nagrajence dejal, da so „najboljše, kar lahko Evropa ponudi,“ in poudaril, da so z nagradami počaščene odličnost, odprtost in ustvarjalnost.

Nagrade za znanstveno komuniciranje English

Tri nagrade, vsaka vredna po 60 000 EUR, so prejeli projekti, ki povečujejo zanimanje javnosti za znanost ter spodbujajo razumevanje znanosti. Jean-Pierre Luminet Englishespañolfrançais je postal strokovnjak leta na področju znanstvene komunikacije; najboljša pisateljica je Delphine Grinberg iz znanstvenega središča Palais de la Découverte français; Peter Leonard in Andrew Cohen pa sta prejela nagrado za najboljši avdiovizualni dokumentarni film „Kam je šla večina našega vesolja?“ („Most of our universe is missing English“). Dokumentarec, del programa BBC Horizon English, govori o skrivnostni temni snovi in temni energiji, za kateri znanstveniki predvidevajo, da predstavljata kar 96 % našega vesolja.

Nagrade Marie Curie za odličnost

Nagrade za izjemne dosežke na področju znanosti so povezane z aktivnostmi Marie Curie English. Vsak od petih nagrajencev je prejel 50 000 EUR: dr. Luisa Corrado z univerze v Cambridgeu za raziskave o vplivu bogastva na srečo; dr. Batu Erman z univerze Sabanci iz Istanbula za raziskave o celicah T-ubijalkah in boju proti raku; dr. Andrea Ferrari z univerze v Cambridgeu za raziskave o nanocevkah in novih elektronskih napravah; profesor Robert Nichol z univerze v Portsmouthu za nova spoznanja o temni energiji ter dr. Valerie O'Donnell z univerze v Cardiffu za raziskave o prostih radikalih in vnetjih.

Nagrade Descartes za raziskovalno delo English

Nagrade so namenjene mednarodnim raziskovalnim skupinam, ki so skupaj dosegle izjemne rezultate na katerem koli znanstvenem področju. Tri zmagovalne skupine so skupaj prejele 1 360 000 EUR: projekt Virlis se je posvetil boju proti okužbam z raziskavo roda bakterij Listeria; projekt SynNanoMotors je prvi izdelal delujoč sintetični molekularni motor in mehanične nanonaprave; projekt EPICA je opravil analizo ledenih jeder na Antarktiki, ki je povečala razumevanje podnebnih sprememb, njihovega delovanja in posledic.

Evropske znanstvene nagrade English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave