Cale de navigare

Distincţii pentru cercetarea europeană - 12/03/2008

Premiile europene pentru ştiinţă

Oamenii de ştiinţă remarcabili ai Europei, recompensaţi pentru activităţile de cercetare revoluţionare în domenii diverse, de la energie şi găuri negre până la celulele T ucigaşe şi agenţii patogeni din alimente. 

Pentru întâia oară, cele trei categorii de premii pentru ştiinţă English  au fost prezentate în cadrul aceleiaşi ceremonii (la Bruxelles, în data de 12 martie): premiile pentru comunicare ştiinţifică, premiile de excelenţă Marie Curie şi premiile Descartes pentru cercetare.

Descriindu–i pe laureaţi drept „ceea ce are Europa mai bun de oferit”, comisarul pentru ştiinţă şi cercetare Janez Potočnik a declarat că aceste premii recompensează excelenţa, deschiderea şi creativitatea.

Premiile pentru comunicare ştiinţifică English

Trei premii, fiecare în valoare de 60 000 de euro, au fost acordate unor proiecte care trezesc interesul publicului pentru cercetare şi promovează înţelegerea ştiinţei. Jean-Pierre Luminet Englishespañolfrançais a primit premiul pentru cel mai bun specialist în comunicare al anului, premiul pentru cel mai bun scriitor a revenit lui Delphine Grinberg, angajată a Palais de la Découverte français, iar Peter Leonard şi Andrew Cohen au primit premiul pentru cel mai bun documentar audiovizual, cu programul Horizon English difuzat de BBC (intitulat „Cea mai mare parte a universului nostru lipseşte” English, acesta investighează enigmatica materie şi energie neagră despre care cercetătorii de astăzi consideră că reprezintă 96% din univers). 

Premiile de excelenţă Marie Curie

Aflate în strânsă legătură cu acţiunile Marie Curie English, aceste premii se acordă pentru realizări excepţionale în domeniul ştiinţei.  Cei cinci laureaţi au primit câte 50 000 de euro, după cum urmează: dr. Luisa Corrado, de la Universitatea din Cambridge, pentru cercetarea despre relaţia dintre bunăstare şi fericire;  dr. Batu Erman, de la Universitatea Sabanci din Istanbul, pentru izolarea celulelor T (tumorale) ucigaşe, pentru combaterea cancerului; dr. Andrea Ferrari , de la Universitatea din Cambridge, pentru cercetarea asupra nanotuburilor şi a altor noi dispozitive electronice; profesorul universitarRobert Nichol, de la Universitatea din Portsmouth, pentru informaţiile oferite asupra energiei negre şi dr. Valerie O’Donnell, de la Universitatea din Cardiff, pentru lucrările sale despre radicalii liberi şi inflamaţii.

Premiile Descartes English pentru cercetare

Aceste premii se acordă echipelor transnaţionale de cercetare care au obţinut împreună rezultate remarcabile în orice disciplină ştiinţifică. Cele trei echipe câştigătoare au primit în total 360 000 de euro, după cum urmează: echipa Virlis a efectuat cercetări în domeniul combaterii infecţiilor, prin studiul despre bacterii din genul Listeria; echipei SynNanoMotors i s-au recunoscut meritele pentru realizarea unora din primele exemplare de motoare moleculare sintetice şi nanomaşini mecanice funcţionale din lume; echipa EPICA a primit acest premiu pentru analiza carotelor de gheaţă din Antarctica, care a adus o nouă lumină asupra schimbărilor climatice, a mecanismelor şi consecinţelor acestora.

Premiile europene pentru ştiinţă English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile