Kruimelpad

Prijzen voor topwetenschappers - 12/03/2008

Europese wetenschapsprijzen

Tal van vooraanstaande Europese wetenschappers hebben een prijs ontvangen voor fundamenteel onderzoek over allerlei onderwerpen: van donkere energie en zwarte gaten tot celdodende t-cellen en ziekteverwekkers in voeding.

Op 12 maart zijn in Brussel de drie meest prestigieuze wetenschapsprijzen English voor het eerst samen uitgereikt: de prijzen voor wetenschapscommunicatie, de Marie Curie-prijzen voor onderzoek van topkwaliteit en de Descartes-prijzen.

Janez Potočnik, EU-commissaris voor onderzoek, noemde de winnaars "het beste wat Europa te bieden heeft" en zei dat de prijzen de kwaliteit, openheid en creativiteit van hun werk eerden.

Prijzen voor wetenschapscommunicatie English

Drie prijzen van elk 60 000 euro werden toegekend voor projecten die belangstelling voor onderzoek wekken en inzicht in de wetenschap verschaffen. Jean-Pierre Luminet Englishespañolfrançais werd communicator van het jaar en Delphine Greenberg van het Palais de la Découverte français beste auteur. Peter Leonard en Andrew Cohen maakten de beste documentaire: "Most of our universe is missing English". Dit programma van BBC Horizon English gaat over de geheimzinnige donkere materie en donkere energie, waaruit 96% van het heelal zou bestaan.  

Marie Curie-prijzen voor onderzoek van topkwaliteit

Deze prijzen zijn verbonden aan de Marie Curie-beurzen English. Vijf winnaars ontvingen elk 50 000 euro: dr. Luisa Corrado van de universiteit van Cambridge onderzoekt of rijkdom gelukkig maakt; dr. Batu Erman van de Sabanci-universiteit in Istanbul probeert kanker te bestrijden door celdodende t-cellen aan te pakken; dr. Andrea Ferrari van de universiteit van Cambridge doet onderzoek naar nanobuizen en nieuwe elektronica; prof. Robert Nichol van de universiteit van Portsmouth geeft inzicht in donkere energie en dr. Valerie O'Donnell van de universiteit van Cardiff onderzoekt vrije radicalen en ontstekingen.

Descartes-prijzen voor onderzoek English

Deze prijzen gaan naar grensoverschrijdende onderzoeksteams die samen uitzonderlijke resultaten hebben geboekt in welke wetenschappelijke discipline dan ook. Er is 1 360 000 euro verdeeld over de drie winnende teams: Virilis droeg met zijn studie over het bacteriegenus Listeria bij tot de bestrijding van infecties; SynNanoMotors produceerde enkele van de eerste functionerende synthetische moleculaire motors en nanomachines ter wereld; Epica gaf door zijn analyse van ijsboorkernen in Antarctica meer inzicht in het hoe en waarom en de gevolgen van de klimaatverandering.

Europese wetenschapsprijzen English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links