Navigációs útvonal

Európa vezető tudósai elismerésben részesülnek - 12/03/2008

Európai tudományos díjak

Az Európai Unió a kutatás terén végzett sokrétű, úttörő munkájukért március 12-én díjjal jutalmazta a kontinens vezető tudósait.

Az Európai Unió március 12-én első alkalommal adta át közös ünnepségen a három legrangosabb európai tudományos díjat English: a tudománykommunikációs díjat, a Marie Curie kiválósági díjat, valamint a Descartes kutatási díjat. A rendezvénynek Brüsszel adott otthont.

Janez Potočnik, az Európai Bizottság tudományért és kutatásért felelős tagja rámutatott: a nyertesek a kontinens legjobb tudósai közül kerültek ki, és kiváló teljesítményükért, nyitottságukért és kreativitásukért részesültek elismerésben.

Tudománykommunikációs díj English

A kategóriában az EU három győztest hirdetett, akiknek teljesítményét egyenként 60 000 euróval jutalmazta. A díjat olyan projektek érdemelték ki, melyek a kutatást a társadalmi érdeklődés előterébe állítják, és a tudomány megértését szolgálják. Jean-Pierre Luminet Englishespañolfrançais francia asztrofizikus és író tudományos ismeretterjesztő tevékenységéért, Delphine Grinberg (a párizsi Palais de la Découverte français munkatársa) a tudomány népszerűsítéséért végzett írói munkásságáért részesült elismerésben. A harmadik díjat Peter Leonard és Andrew Cohen kapta azért a BBC English számára készített dokumentumfilmért, mely audiovizuális eszközökkel hozza közelebb a polgárokhoz a tudományos ismereteket. Most of our universe is missing English című filmjük a világegyetem távoli régióiba kalauzolja el a nézőt, ahol a titokzatos névre hallgató sötétanyag és sötétenergia az úr. A tudósok mai álláspontja szerint ez a tartomány az univerzum 96%-át teszi ki.

Marie Curie kiválósági díj

A kiválósági díj English egyike a tudósok szakmai fejlődését szolgáló, Marie Curie-ről elnevezett uniós kezdeményezéseknek. A díj a kiváló teljesítményt felmutató tudósok elismerését szolgálja. A kategóriában az EU az alábbi öt tudós munkásságát honorálta – pénzjutalmuk fejenként 50 000 euró: Dr. Luisa Corrado (Cambridge-i Egyetem) – kutatási téma: a gazdagság hatása a boldogságra; Dr. Batu Erman (Sabanci Egyetem, Isztambul) – kutatási téma: a rák gyógyítása a T-sejteken keresztül; Dr. Andrea Ferrari (Cambridge-e Egyetem) – kutatási téma: nanocsövek és új elektronikus eszközök; Robert Nichol professzor (Portsmouth-i Egyetem) – kutatási téma: sötétenergia; Dr. Valerie O’Donnell (Cardiffi Egyetem) – kutatási téma: szabadgyökök és gyulladásos folyamatok.

Descartes kutatási díj English

A díjjal az EU azoknak a több nemzet kutatóiból álló csoportoknak a teljesítményét jutalmazza, akik a tudományterületek valamelyikén különleges eredményeket mutatnak fel. A kategóriában három győztest hirdettek, nyereményük összesen 1 360 000 euró. A Virlis-projekt a fertőzést okozó Listeria monocytogenes nevű baktériumot vizsgálta; a SynNanoMotors projekt munkatársai az elsők között állítottak elő működő, molekuláris méretű szintetikus motorokat és mechanikai nanogépeket; az EPICA-projekt pedig azért részesült elismerésben, mert az antarktiszi jégmagok elemzése terén végzett munkájuknak köszönhetően jobban megérthetjük az éghajlatváltozás mechanizmusait és következményeit.

Európai tudományos díjak English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek