Navigointipolku

Tiedepalkinnot uraauurtavalle tutkimukselle - 12/03/2008

EU:n tiedepalkinnot

EU:n tiedepalkinnot jaettiin 12.3. Euroopan eturivin tutkijoille. Uraauurtavan tutkimuksen aiheet vaihtelevat pimeästä energiasta ja mustista aukoista tappaja-T-soluihin ja elintarvikkeiden taudinaiheuttajiin. Tiedepalkinnon sai myös onnellisuustutkimus.

EU:n kolme tärkeintä tiedepalkintoa English – Euroopan tiedeviestintäpalkinto, Marie Curie -huippuosaamispalkinto ja Descartes-palkinto – jaettiin nyt ensimmäistä kertaa yhteisessä palkintoseremoniassa Brysselissä.

Tiede- ja tutkimusasioista vastaava komissaari Janez Potočnik kuvaili voittajia ”parhaaksi, mitä Eurooppa voi tarjota”. Hänen mukaansa EU:n tiedepalkinnoilla palkitaan huippuosaamista, avoimuutta ja luovuutta.

Tiedeviestintäpalkinnot English

Kolme 60 000 euron tiedeviestintäpalkintoa jaettiin hankkeille, jotka ovat lisänneet yleisön kiinnostusta tutkimukseen ja tehneet sitä ymmärrettäväksi. Tiedottaja Jean-Pierre Luminet Englishespañolfrançais palkittiin parhaana tiedeviestijänä ja parhaan tiedekirjoittajan palkinnon sai pariisilaisessa Palais de la Découvertessa français työskentelevä kirjailija Delphine Grinberg. Peter Leonard ja Andrew Cohen palkittiin parhaasta audiovisuaalisesta dokumenttiohjelmasta Most of our universe is missing English. Tämä BBC:n Horizon-tiedeohjelmiin English kuuluva dokumentti käsittelee arvoituksellista pimeää materiaa, mustia aukkoja ja pimeää energiaa, joka tutkijoiden mukaan muodostaa 96 % maailmankaikkeudestamme.

Marie Curie -huippuosaamispalkinnot

Marie Curie -toimiin English liittyvät huippuosaamispalkinnot myönnetään ansioituneille tutkijoille. Kukin viidestä voittajasta sai 50 000 euroa. Cambridgen yliopiston tutkija Luisa Corrado on tutkinut, tekeekö vauraus onnelliseksi. Istanbulilaisen Sabancin yliopiston tutkijan Batu Ermanin aiheena on puolestaan ollut tappaja-T-solujen käyttö syövän hoidossa. Andrea Ferrari Cambridgen yliopistosta on tutkinut ultraohuiden hiilikalvojen (nanoputkien) käyttöä kulutuselektroniikassa ja Robert Nichol Portsmouthin yliopistosta pimeää energiaa. Cardiffin yliopiston tutkija Valerie O’Donnell palkittiin tutkimuksesta, joka käsittelee pienmolekyylien (vapaiden radikaalien) asemaa tulehduksissa ja yleisesti elimistön vastustuskyvyssä.

Descartes-palkinnot English

Descartes-palkinnot jaetaan kansainvälisen tutkimusyhteistyön puitteissa erinomaisia tuloksia saavuttaneille tutkimusryhmille. Voittajat jakoivat yhteensä 1 360 000 euron palkinnon. Virlis-ryhmä on tutkinut tulehdusten ja erityisesti listerioosin torjuntaa. SynNanoMotors sai tunnustuksen työstään, jossa kehitetään uraauurtavia molekyylimoottoreita ja nanokoneita. Kolmas palkinnon saaja, EPICA, palkittiin Etelämantereen jäätiköiden tutkimuksesta, joka on lisännyt huimasti tietämystä maailman ilmaston kehityksestä ja ilmastonmuutoksen seurauksista.

EU:n tiedepalkinnot English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä