Διαδρομή πλοήγησης

Βράβευση κορυφαίων επιστημόνων - 12/03/2008

Ευρωπαϊκά βραβεία επιστημονικής έρευνας

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες βραβεύονται για την πρωτοποριακή τους έρευνα σε διαφόρους τομείς από την σκοτεινή ενέργεια και τις μαύρες τρύπες μέχρι τα φονικά Τ-κύτταρα και τους παθογόνους οργανισμούς των τροφίμων.

Για πρώτη φορά απονεμήθηκαν σε κοινή τελετή, στις 12 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, τα διεθνούς κύρους βραβεία επιστημονικής έρευνας English: βραβεία διάδοσης της ευρωπαϊκής επιστημονικής γνώσης, βραβεία αριστείας “Mαρί Κιουρί” και βραβεία διακρατικής επιστημονικής συνεργασίας Descartes.

Χαρακτηρίζοντας τους νικητές ως "το καλύτερο που έχει να προσφέρει η Ευρώπη", ο Επίτροπος επιστήμης και έρευνας, Γιάνεζ Ποτότσνικ, δήλωσε ότι με τα βραβεία αυτά τιμώνται η αριστεία, το ευρύ πνεύμα και η δημιουργικότητα.

Βραβείο διάδοσης της επιστημονικής γνώσης English

Τρία βραβεία αξίας 60.000 ευρώ το καθένα, απονεμήθηκαν για την τόνωση του ενδιαφέροντος του κοινού σχετικά με την έρευνα και για την προώθηση της κατανόησης του επιστημονικού έργου. Στον Jean-Pierre Luminet Englishespañolfrançais απονεμήθηκε το βραβείο για την καλύτερη διάδοση της επιστημονικής γνώσης, στην Delphine Grinberg το βραβείο καλύτερου συγγραφέα για το Palais de la Découverte français, και στον Peter Leonard και τον Andrew Cohen το βραβείο καλύτερου οπτικοακουστικού έργου για το ντοκυμαντέρ “Most of our universe is missing English”, ένα πρόγραμμα του BBC Horizon English σχετικά με τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη και την σκοτεινή ενέργεια που οι επιστήμονες θεωρούν σήμερα ότι αποτελούν το 96% του σύμπαντος.

Βραβεία αριστείας Μαρί Κουρί

Σε συνδυασμό με τις δράσεις Μαρί Κιουρί English, τα βραβεία αυτά απονέμονται για εξαιρετικές επιδόσεις στον επιστημονικό τομέα. Πέντε νικητές έλαβαν ο καθένας 50.000 ευρώ: Η Luisa Corrado του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ για εργασία της που αφορά τη σχέση μεταξύ πλούτου και ευτυχίας, ο Batu Erman του Πανεπιστημίου Σαμπανσί της Κωνσταντινούπολης για την έρευνά του σχετικά με τα φονικά Τ-κύτταρα και την καταπολέμηση του καρκίνου, ο Andrea Ferrari του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ για την έρευνά του σχετικά με νανοσωλήνες και νέες ηλεκτρονικές συσκευές, ο καθηγητής Robert Nichol του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ για την διερεύνηση της σκοτεινής ενέργειας και η Valerie O’Donnell του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ για την εργασία της σχετικά με τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές.

Βραβεία Descartes για την έρευνα English

Τα βραβεία αυτά απονέμονται σε διακρατικές ερευνητικές ομάδες που έχουν επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλους τους επιστημονικούς τομείς. Οι τρεις ομάδες που διακρίθηκαν μοιράστηκαν συνολικά 1.360.000 ευρώ: Η ομάδα του προγράμματος Virlis μελέτησε την καταπολέμηση της λιστερίασης, η ομάδα του προγράμματος SynNanoMotors κέρδισε την αναγνώριση για την κατασκευή ορισμένων από τους πρώτους σε παγκόσμιο επίπεδο κινητήρων μεγέθους μορίου και νανομηχανών, η ομάδα του προγράμματος EPICA βραβεύτηκε για την έρευνα σε πυρήνες πάγου στην Ανταρκτική, η οποία βοήθησε σε καλύτερη κατανόηση της αλλαγής του κλίματος, των μηχανισμών και των συνεπειών της.

Ευρωπαϊκά βραβεία επιστημονικής έρευνας English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι