Sti

Fremragende forskere fejres - 12/03/2008

De europæiske forskningspriser

Europas førende videnskabsfolk hædret for banebrydende forskning i alt fra mørk energi og sorte huller til dødelige T-celler og fødevarebårne patogener.

For første gang er EU's tre mest ansete videnskabspriser English – prisen for forskningsformidling, Marie Curie-ekspertiseprisen og Descartes-forskningsprisen – overrakt sammen ved en prisuddeling i Bruxelles den 12. marts.

EU's kommissær for videnskab og forskning, Janez Potočnik, præsenterede vinderne som "det bedste, Europa har at byde på" og forklarede, at prisernes gives for ekspertise, åbenhed og kreativitet.

Priserne for forskningsformidling English

Tre priser på i alt 60 000 euro gik til projekter, der fremmer befolkningens interesse i forskning og forståelsen for videnskab. Jean-Pierre Luminet Englishespañolfrançais modtog prisen som årets formidler, prisen som bedste skribent gik til Delphine Grinberg fra Palais de la Découverte français, og Peter Leonard og Andrew Cohen fik prisen for bedste dokumentarprogram for "Most of our universe is missing English", et program i BBC's serie Horizon English om det mystiske mørke stof, som ifølge moderne videnskabsfolk udgør 96 % af vores univers.

Marie Curie-ekspertisepriserne

Disse priser, der er forbundet med Marie Curie-aktionerne English, gives for fremragende forskningsresultater. Fem vindere fik hver 50 000 euro: dr. Luisa Corrado fra Cambridge University for forskning i rigdom og dens betydning for lykke, dr. Batu Erman fra Sabanci Universitetet i Istanbul for sit arbejde med dræbende T-celler til kræftbekæmpelse, dr. Andrea Ferrari fra Cambridge University for forskning i nanorør og ny elektronik, professor Robert Nichol fra University of Portsmouth for at belyse emnet mørk energi og dr. Valerie O’Donnell fra Cardiff University for sit arbejde med frie radikaler og inflammation.

Descartes-forskningspriserne English

Descartes-priserne går til internationale hold af forskere, der sammen har opnået enestående resultater inden for en videnskabelig disciplin. De tre vindende forskerhold delte et beløb på 1 360 000 euro. Virlis belyste bekæmpelse af infektioner med sin undersøgelse af listeriabakterier. SynNanoMotors blev belønnet for at fremstille nogle af verdens første velfungerende motorer af syntetiske molekyler og mekaniske nanomaskiner. EPICA fik en pris for sin analyse af iskerner i Antarktis, der har givet os bedre indsigt i, hvordan klimaændringer opstår, og hvilke følger de får.

De europæiske forskningspriser English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links