Навигационна пътека

Награди за водещи учени - 12/03/2008

Водещи европейски учени на церемонията по награждаването

Най-добрите учени на Европа получиха отличия за новаторските си изследвания в области като тъмната енергия и черните дупки, Т-клетките и патогените в храните.

За пръв път трите най-престижни научни награди English на ЕС – наградите за научно общуване, наградите „Мари Кюри“ и наградите „Декарт“ – бяха връчени едновременно на церемония в Брюксел на 12 март.

Комисарят по наука и изследвания Янез Поточник определи победителите като „най-доброто, което Европа може да предложи“, а наградите – като признание за отличие, откритост и творчество.

Награди за научно общуване English

Три награди на стойност 60 000 евро бяха връчени на проекти, повишаващи обществения интерес към изследванията и помагащи за разбиране на науката. Най-добър комуникатор на годината стана Жан-Пиер Люмине Englishespañolfrançais, най-добър писател – Делфин Гринберг от Двореца на откритията français в Париж, а най-добър документален филм – предаването на Питър Ленърд и Андрю Коен по БиБиСи „По-голямата част от вселената липсва English “, разказващо за мистериозната тъмна материя и тъмна енергия, които според учените изграждат 96 % от нашата вселена.

Награди за високи научни постижения „Мари Кюри“

Тези награди са свързани с действията „Мари Кюри“ English и се присъждат за отлични научни постижения. Петима победители получиха по 50 000 евро: Д-р Луиза Корадо от Кеймбриджкия университет за изследването на влиянието на богатството върху щастието; Д-р Бату Ерман от университета Сабанчи в Истанбул за изследването на ролята на Т-клетките в борбата с рака; Д-р Андреа Ферари от Кеймбриджкия университет за изследването на нанотръбите и новите електронни устройства; Професор Робърт Никъл отПортсмутския университет за прозренията в областта на тъмната енергия и Д-р Валери О'Донъл от Кардифския университет за работата ѝ върху свободните радикали и възпаляването.

Награди „Декарт“ за научни изследвания English

Тези награди се присъждат на транснационални екипи, постигнали изключителни резултати заедно, във всички научни дисциплини. Трите наградени екипа си поделиха 1 360 000 евро: Virilis – заизследването на борбата с инфекциите с бактерии от вида „листерия“, SynNanoMotors – за произвеждането на едни от първите в света работещи синтетични молекулярни двигатели и механични наномашини и EPICA – за анализа на ледените ядра в Антарктика, довел до по-добро разбиране на изменението на климата и неговите механизми и последствия.

Европейски научни награди English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки