Navigacijska pot

Novi agenciji za raziskave - 14/01/2008

Prizor iz filmske trilogije „Gospodar prstanov“

Evropska komisija si prizadeva povečati konkurenčnost Evrope tudi s partnerstvi med javnim in zasebnim sektorjem na področju raziskav, znanstvenikom v pomoč pa namenja še dve novi agenciji.

Casino Royale, Da Vincijeva šifra, trilogija Gospodar prstanov, Batman na začetku, King Kong, Vrnitev Supermana, X-men 3: vsi ti filmi izstopajo po svojih posebnih učinkih, za katere so prejeli tudi filmskega oskarja English. Učinke je omogočil računalniški program Furnace English, ki je delo štirih evropskih strokovnjakov, nastal pa je s podporo Evropske unije, in sicer iz 7. okvirnega programa za raziskave English, predvsem pa iz dejavnosti Marie Curie English, namenjenih stalnemu poklicnemu usposabljanju in mobilnosti raziskovalcev.

Snovalci tega računalniškega programa in številni predstavniki javnega in zasebnega sektorja so se 14. januarja v Bruslju udeležili konference o dejavnostih Marie Curie DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano in obravnavali predvsem partnerstvo med podjetji in univerzami.  Komisija se še kako zaveda pomena teh partnerstev za evropsko konkurenčnost, saj je objavila nov razpis English za financiranje takšnih projektov.

Pravkar je tudi ustanovila izvajalsko agencijo za raziskave English, ki bo skrbela predvsem za štipendije Marie Curie, za raziskovalno dejavnost malih in srednjih podjetij ter za izvedbo nekaterih delov 7. okvirnega programa („Vesolje“ in „Varnost“). Da bi bilo za raziskovalce kar najbolje poskrbljeno, je tu še druga nova agencija, izvajalska agencija Evropskega raziskovalnega sveta English, ki bo skrbela za izvedbo dela „Ideje danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska“ v 7. okvirnem programu, namenjenega spodbujanju pionirskih raziskav.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave