Navigációs útvonal

Fellépés a kutatás terén: az Unió tenyerén hordozza a tudósokat - 14/01/2008

Jelenet a Gyűrűk Ura-trilógiából

Az európai versenyképesség fokozása érdekében az Unió ösztönzi a magán- és az állami szektor szereplői közötti partnerségi együttműködést, valamint két újonnan létrehozott ügynöksége révén maximális segítséget kíván biztosítani a kutatók munkájához.

A Casino Royale, a Da Vinci-kód, a Gyűrűk Ura-trilógia, a Batman: Kezdődik!, a King Kong, a Superman visszatér vagy az X-Men 3. című filmek remekbeszabott speciális effektjei mind ugyanazon számítógépes program, az Oscar-díjjal English jutalmazott Furnace English segítségével készültek. Lehetséges, hogy a négy európai szakember által kidolgozott szoftver nem készülhetett volna el anélkül a támogatás nélkül, amelyet az Európai Unió a 7. kutatási keretprogram English, azon belül pedig a Marie Curie nevét viselő részprogram English révén nyújtott e célra. A lengyel–francia fizikusnőről elnevezett kezdeményezés célja, hogy a kutatókat egész tudományos karrierjük során támogassa a képzés és a mobilitás terén.

A mai napon – január 14-én – a szoftver kidolgozói és a magán-, illetve állami szektor képviselői Brüsszelben tartanak megbeszélést; a Marie Curie-intézkedésekről szóló konferencia DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano során főként a vállalatok és az egyetemek partnerségeiről esik szó. A Bizottság felismerte, hogy az együttműködés kulcsfontosságú az európai versenyképesség szempontjából; ennek következtében olyan új pályázati felhívást English tett közzé, amely a partnerségeket elősegítő projektek finanszírozására irányul.

Ezen túlmenően a Bizottság létrehozta a Kutatási Végrehajtó Ügynökséget English, amely a Marie Curie-ösztöndíjprogramot hivatott kezelni, valamint a kis- és középvállalkozások érdekében folytatott kutatást támogatja. Az ügynökség hozzájárul továbbá a 7. keretprogram „Világűr” és „Biztonság” fejezetébe tartozó kezdeményezések némelyikéhez is.  Annak érdekében, hogy a legnagyobb mértékben támogathassa a kutatók munkáját, az Unió létrehozta az Európai Kutatási Tanács English Végrehajtó Ügynökségét. Az új szerv feladata, hogy megvalósítsa a 7. keretprogram részét képező Ötletek danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska programot, amely a felderítő kutatást hivatott elősegíteni.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek