Навигационна пътека

Нови инструменти за научните изследвания - 14/01/2008

Сцена от филмовата трилогия „Властелинът на пръстените“

За да стимулира конкурентоспособността на Европа, Европейският съюз насърчава публично-частните партньорства в областта на изследванията и създава две нови агенции, които трябва да осигурят възможно най-добро обслужване на учените.

По какво си приличат „Казино Роял“, „Шифърът на Леонардо“, трилогията „Властелинът на пръстените“, „Батман в началото“, „Кинг Конг“, „Супермен се завръща“ и „Х-мен 3“? Специалните им ефекти са реализирани с помощта на наградения с Оскар English софтуер „Furnace English ,“ разработен от четирима европейски специалисти. Софтуерът едва ли би видял бял свят без подкрепата на Европейския съюз и неговата Седма рамкова програма за научни изследвания English (7РП), и по-конкретно на инициативите „Мари Кюри“ English , насочени към подобряване на обучението и мобилността на изследователите през цялата им кариера.

На 14 януари създателите на софтуера и други важни участници в изследванията от публичния и частния сектор се срещнаха в Брюксел на конференция DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano , за да обсъдят партньорствата между предприятия и университети. Комисията е наясно, че тези партньорства са от съществено значение за европейската конкурентоспособност, и затова публикува нова покана за предложения English за финансиране на подобни проекти.

Освен това тя учреди нова Изпълнителна агенция за изследвания English , която ще отговаря за стипендиите „Мари Кюри“, изследванията в полза на малките и средни предприятия и инициативите „Космос“ и „Сигурност“ в рамките на 7РП. И тъй като изследователите заслужават първокласно обслужване, новата изпълнителна агенция на Европейския съвет за изследвания English ще има за задача да прилага програмата „Идеи danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska “ на 7РП, която цели да стимулира новаторските изследвания.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки