Navigációs útvonal

Szörfparadicsom a neten: uniós stratégia a digitális tartalmak hozzáférhetőségéről - 10/01/2008

Parkban fekvő, rágógumit fújó nő laptoppal és fejhallgatóval

Az új uniós stratégia könnyebb, gyorsabb és szélesebb körű internetes és mobiltelefonos hozzáférést biztosít majd a zenei és filmes anyagokhoz, illetve a játékokhoz.

A multimédiás anyagok előállítása és terjesztése busásan jövedelmező tevékenység – az online tartalmakból származó összbevétel a tervek szerint a 2005-ös 1,8 milliárd euróról az évtized végére több mint négyszeresére, 8,3 milliárd euróra nő. Ha Európa valóban ki kívánja aknázni az online tartalmakban rejlő üzleti lehetőségeket, méltányos jövedelmet kell biztosítania az anyagok készítői, és szélesebb kínálatot a fogyasztók számára. Egyértelmű szabályokat kell továbbá kidolgozni a tartalmak kezelésére, felhasználására és a jogbiztonságra. E feladatok végrehajtása érdekében az Unió új stratégiát fogadott el.

„Európának döntenie kell – mutatott rá Viviane Reding információs társadalmi és médiaügyi biztos –, hogy szeretné-e, ha film-, zene-  és játékipara megerősödne.” Az Unió e kérdésre egyértelmű „igennel” válaszol, s a cél érdekében az alábbi négy fő területre English összpontosítja fellépését:

  • a kreatív tartalmak hozzáférhetősége – a tartalmak forgalmazóinak ösztönzése arra, hogy még több anyagot jelentessenek meg az interneten.
  • több tagállamra érvényes szerzői jogi engedélyek – a létező engedélyezési mechanizmusok javítása, valamint az ilyen típusú engedélyek által a jogtulajdonosok számára biztosított jövedelmek növelése.
  • digitális jogokat kezelő rendszerek – az átláthatóság növelése annak érdekében, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kapjanak a letöltött tartalmakra vonatkozó használati korlátozásokról.
  • jogtiszta kínálat és a kalózkodás elleni küzdelem – a szerzői joggal védett tartalmak fel- és letöltésének visszaszorítása, valamint a kalózkodás és az engedély nélküli fájlcsere megakadályozása.

A tervek szerint 2008 közepére készül el az a javaslat, amelyben a Bizottság áttekinti, hogyan hozható létre az online tartalmak egységes piaca a szellemi tulajdonjogok sérelme nélkül. A Bizottság minden érintett felet arra biztat, hogy aktívan vegyen részt a javaslat kidolgozásához kapcsolódó, február 29-ig tartó nyilvános konzultáción.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek