Навигационна пътека

Рай за интернет маниаци - 10/01/2008

Дъвчеща дъвка възрастна жена с лаптоп и слушалки в парка

Нова стратегия на ЕС обещава по-лесен, по-бърз и по-широк достъп до музика, филми и игри по интернет и от мобилни телефони.

Мултимедийното съдържание е доходен бизнес – очаква се приходите от онлайн съдържание да се увеличат повече от четири пъти (от 1,8 млрд. евро през 2005 г. до 8,3 млрд. евро през 2010 г.). Ако Европа наистина иска да използва потенциала на бизнеса с онлайн съдържание, на неговите създатели трябва да се заплаща подобаващо, трябва да има повече сигурност, а потребителите трябва да имат по-голям избор. ЕС прие нова стратегия в отговор на тези въпроси.

„Ние в Европа трябва да изберем“, казва комисарят по информационно общество и медии Вивиан Рединг „дали искаме да имаме силна индустрия на филмите, музиката и игрите?“ Тъй като отговорът е твърдо „да“, ЕС се съсредоточава върху четири области на действие English:

  • наличие на оригинално творческо съдържание – насърчаване на дистрибуторите да пускат повече неща в интернет.
  • мултитериториални лицензи за авторски права - подобряване на съществуващото лицензиране и стимулиране на търговските ползи от мултитериториалните лицензи за авторски права.
  • системи за управление на цифровите права - увеличаване на прозрачността, така че потребителите да бъдат адекватно информирани за всички ограничения за ползване на изтегляното съдържание.
  • законно предлагане и пиратство – вземане на мерки срещу неразрешено качване и сваляне от интернет на защитено с авторски права съдържание, срещу пиратството и незаконния обмен на файлове.

Очаква се до средата на 2008 г. да има готово предложение как да се създаде единен пазар за онлайн съдържание, без това да навреди на правата на интелектуална собственост. До 29 февруари продължава обществено допитване, като всички заинтересовани лица са поканени да участват активно в дебата.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки