Navigációs útvonal

Kezünkben Európa városainak jövője - 30/07/2014

Stockholm látképe © EU

Hogyan lehet tökéletesíteni a városfejlesztési célú uniós intézkedéseket? Nyilvánítson véleményt Ön is!

A városok kulcsszerepet játszanak az Európa előtt álló gazdasági, társadalmi és környezeti kihívások kezelésében. A tervezett városfejlesztési menetrend célja ezért az, hogy az európai és a tagállami szakpolitikák a lehető legjobban szolgálják a városok érdekeit.

Az EU nyilvános konzultációt English indított a városfejlesztési menetrendről. Képet szeretne kapni arról, hogy az érdekelt felek – köztük a nemzeti, regionális és helyi hatóságok – hogyan vélekednek a javasolt menetrend céljairól és megvalósításának módjairól. A konzultáció 2014. szeptember 26-ig tart.

Ma az uniós polgárok mintegy 70 százaléka él városokban, 2050-re várhatóan 80 százalékuk fog. Tekintettel arra, hogy az uniós szakpolitikák és jogszabályok több mint kétharmada az EU kis- és nagyvárosainak életére is kihat, egyre határozottabban jelentkezik az igény a közigazgatási határokon átívelő stratégiai tervezésre: nagyon fontos ugyanis, hogy a különböző kormányzati szintek szorosabban együttműködjenek egymással a szakpolitikai intézkedések kialakítása során.

Miért van szükség EU-szintű városfejlesztési menetrendre?

Ahhoz, hogy elérjük – az Európa 2020 stratégiában foglalt – fő célkitűzéseinket a foglalkoztatás, az éghajlatvédelem és a társadalmi befogadás terén, elengedhetetlen, hogy az uniós szakpolitikák jobban figyelembe vegyék a városi területek szükségleteit.

A Bizottság által kidolgozott városfejlesztési menetrend két fő célja a következő:

  • jobban össze kell hangolni az uniós szakpolitikákat a városok előtt álló kihívások egységesebb kezelése érdekében,
  • biztosítani kell a városok nagyobb mértékű és közvetlenebb részvételét az uniós szakpolitikák kialakításában.

Mire kell helyezni a hangsúlyt?

A városfejlesztési menetrendnek összhangban kell lennie az EU általános céljaival, és ki kell egészítenie a tagállami intézkedéseket. A nemrég megrendezett CITIES (Városok) vitafórum English egyértelmű üzenete az volt, hogy a kívánt célokat nem új uniós szabályokkal kell elérni.

A városfejlesztési menetrendnek gyakorlati megoldásokat kell felvázolnia, melyek alkalmasak az európai városok előtt álló kihívások kezelésére, és ösztönöznie kell a városok és városi területek fejlesztésére irányuló bevált módszerek cseréjét.

Sajtóközlemény: Uniós városfejlesztési menetrend

Kérdések és válaszok a városfejlesztési menetrendről és az uniós szakpolitikák városi dimenziójáról English

Bizottsági közlemény: Az uniós szakpolitikák városi dimenziója

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek