Sökväg

Regionala projekt i fokus - 01/02/2013

Med hjälp av RegioStars-priset uppmärksammas utomordentliga regionalprojekt som EU finansierat.

De fem vinnarna visar hur man på ett innovativt sätt kan främja smart och hållbar tillväxt som gagnar människor, miljö och ekonomi.

De är några av de 100 000-tals projekt som får EU-bidrag för regional utveckling. Här är vinnarna av 2013 års RegioStars-pris Englishfrançais i de fem priskategorierna:

Uptec Englishfrançaisportuguês , smart tillväxt – Vetenskaps- och teknikparken Uptec vid universitetet i Porto har hittills hjälpt 110 företag – 95 nystartade företag, fem storföretag och fem privata innovationscentrum. Projektet har gett upphov till cirka 800 nya arbetstillfällen för högskoleutbildade och har därmed bidragit till en stabil ekonomisk tillväxt i regionen.

Enworks Englishfrançais , hållbar tillväxt – Enworks är en miljöstödtjänst som hjälper småföretag i nordvästra England att bli mer resurseffektiva. Med hjälp av projektet har företagen lyckats spara 95 miljoner euro årligen. Miljöförbättringarna har skapat respektive bevarat 960 jobb.

Individuella sysselsättningsplaner Englishfrançaispolski , tillväxt för alla – Det polska projektet i Elblag ger tillgång till professionella jobbcoacher för långtidsarbetslösa över 45. Runt 80 procent av dem fick jobb, och tack vare fortsatt stöd hade nio av tio kvar samma jobb 15 månader senare.

Stadsdelsförvaltning i Berlin DeutschEnglishfrançais , utveckling i eftersatta stadsområden (CityStar) – Projektet införde särskilda nämnder i eftersatta distrikt i Berlin, för att ge invånarna möjlighet att delta i program för förbättrad livskvalitet.

Medlingstjänster Englishlietuvių kalba , information till allmänheten – Det litauiska projektet visade en serie videoklipp på tv för att ifrågasätta samhällets fördomar om hörselskadade. Dessutom valde man ut särskilda arbetsförmedlingar som hjälpte människor med nedsatt hörsel att hitta jobb. Två tredjedelar av dem som fick hjälp hittade ett jobb genom projektet.

Det kom in 149 projekt till årets tävlingsomgång, vilket är ett nytt rekord. Vinnarna fick ta emot sina priser den 31 januari vid en ceremoni i Bryssel.

Anmälningstiden för 2014 års priser Englishfrançais går ut den 19 april 2013. Finalisterna får presentera sina projekt för en oberoende jury i samband med EU:s årliga konferens English för region- och kommunföreträdare (7–10 oktober).

Läs mer om EU:s regionalpolitik

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar