Kruimelpad

Regionale projecten in de kijker - 01/02/2013

De RegioStars zijn een onderscheiding voor geslaagde regionale projecten met EU-steun.

De vijf winnaars laten zien hoe innovatie leidt tot slimme, duurzame groei, die mensen, milieu en economie ten goede komt.

Het gaat om enkele van de honderdduizenden projecten die geld ontvangen van de EU-fondsen voor regionale ontwikkeling. De RegioStars-winnaars 2013 Englishfrançais in elke categorie zijn:

UPTEC Englishfrançaisportuguês , slimme groei – het wetenschaps- en technologiepark van de Universiteit van Porto (UPTEC) heeft tot nog toe 110 bedrijven geholpen, waaronder 95 starters, vijf grote ondernemingen en vijf particuliere innovatiecentra. Het project heeft ongeveer 800 banen voor afgestudeerde academici opgeleverd, en zo bijgedragen tot een duurzame economische groei in de regio.

Enworks Englishfrançais , duurzame groei – dit project helpt kleine ondernemingen in het noordwesten van Engeland om energie-efficiënter te worden. Die hebben daardoor al 95 miljoen euro kunnen besparen. Bovendien hebben op het milieu gerichte verbeteringen ongeveer 960 banen gecreëerd of gered.

Individuele arbeidstrajecten Englishfrançaispolski , inclusieve groei – dit Pools project in Elbląg bezorgt langdurig werklozen boven de 45 jaar een professionele jobcoach. Ongeveer 80% van hen vond een baan. Dankzij voortdurende steun waren negen van de tien hiervan 15 maanden later nog altijd aan het werk.

Berliner Quartiermanagement DeutschEnglishfrançais , kansarme stedelijke gebieden (CityStar) – dit Berlijns initiatief heeft in achterstandsbuurten bestuursraden ingevoerd met het oog op een betere participatie van de lokale bewoners bij projecten die hun levenskwaliteit verbeteren.

Aan het werk Englishlietuvių kalba , voorlichting – dit Litouws project begon met tv-spotjes waarin de houding van horenden tegenover doven aan de kaak werd gesteld. Experimentele arbeidsbureaus werden opgericht om slechthorenden aan een baan te helpen, wat in 2 op de 3 gevallen ook lukte.

De regio's hadden dit jaar 149 projecten voorgedragen, meer dan ooit tevoren. De prijsuitreikingsceremonie vond plaats op 31 januari in Brussel.

Voor de editie 2014 Englishfrançais kunnen nog tot 19 april 2014 projecten worden voorgedragen. Finalisten kunnen hun project aan een onafhankelijke jury presenteren tijdens de jaarlijkse EU-conferentie English voor vertegenwoordigers van lokale en regionale besturen (7-10 oktober).

Meer over het regionaal beleid van de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links