Navigacijska pot

Lokalne rešitve za novo gospodarsko rast - 08/10/2012

Predstavniki lokalnih in regionalnih organov iz celotne EU bodo na rednem letnem srečanju v Bruslju od 8. do 11. oktobra govorili o načinih za izboljšanje konkurenčnosti, gospodarske rasti in zaposlovanja.

Na letošnjih, že 10. dnevih odprtih vrat – evropskemu tednu regij in mest English , največji svetovni prireditvi, posvečeni regionalni in mestni politiki, bo sodelovalo približno 6000 izvoljenih predstavnikov iz celotne Evrope.

Posvetili se bodo vprašanju, kako Evropi pomagati pri izhodu iz gospodarske krize in kako določiti prednostne naloge za prihodnje evropsko financiranje regij. Z regionalnimi skladi EU pomaga manj razvitim regijam, da lažje rešijo izzive, ki jih prinaša globalizacija svetovnega gospodarstva.

Programi EU so tako od leta 2007 podjetjem pomagali odpreti 450 000 novih delovnih mest, več kot 56 000 majhnim podjetjem pomagali do finančnih sredstev in približno 460 000 mladim pomagali do zaposlitve.

Predstavniki regij in mest bodo govorili o predlogih Komisije, ki želi, da financiranje regij v naslednjem proračunskem obdobju (2014–2020) postane bolj učinkovito pri uresničevanju dolgoročnih ciljev strategije Evropa 2020 za gospodarsko rast in delovna mesta.

Teme pogovorov bodo:

  • pametna in zelena gospodarska rast: spodbujanje inovacij z raziskavami in razvojem,
  • podpora za mala in srednje velika podjetja,
  • krepitev sodelovanja med regijami.

Prireditve po Evropi

Poleg glavnega dogodka v Bruslju bo povsod v EU in 11 državah zunaj povezave, denimo Bosni in Hercegovini, Hrvaški, Islandiji, Črni gori, Norveškem, Srbiji, Švici in Turčiji, organiziranih več kot 350 podobnih prireditev English . Med njimi bodo konference, kulturne prireditve, festivali in razstave.

V Mariboru bodo na tiskovni konferenci v okviru tedna evropskih mest in regij predstavili program City Volunteers, v katerem s spodbujanjem prostovoljstva krepijo meddržavni kulturni in socialni prostor ter povezovanje med Slovenijo in Hrvaško.

V Murski Soboti bodo 22. oktobra na dnevu odprtih vrat govorili o priporočilih za razvoj ekološko usmerjenega podeželskega turizma v Pomurju, kjer je turizem ena najpomembnejših gospodarskih panog.

V Ljubljani bodo organizirali delavnico in posvet o tem, kako javni potniški promet organizirati tako, da bodo dnevni migranti iz zelene ljubljanske okolice lahko vsak dan hitro in okolju prijazno prišli do svojega cilja v glavnem mestu.

Dneve odprtih vrat 2012 skupaj organizirata Evropska komisija in Odbor regij DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskiRomânasvenska , ki zastopa mnenja regionalnih in lokalnih organov pri sprejemanju politik EU.

Evropski teden regij in mest – v živo English

Več o regionalni politiki

Programi, ki jih financira EU v Sloveniji

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave