Navigációs útvonal

Helyi intézkedések a növekedés szolgálatában - 08/10/2012

Az EU helyi és regionális képviselői október 8. és 11. között sorra kerülő éves brüsszeli találkozójukon eszmét cserélnek arról, miként lehetne a versenyképességet, a növekedést és a foglalkoztatást fellendíteni.

A tízedik alkalommal megrendezésre kerülő nyílt napok, a régiók és városok európai hete English a legjelentősebb éves esemény a regionális és várospolitika világában. A rendezvényen mintegy 6000 választott képviselő vesz részt Európa minden tájáról.

A résztvevők találkozójukon arra a kérdésre keresik majd a választ, hogy milyen módon segíthetnek a városok és a régiók Európának kilábalni a gazdasági válságból, továbbá meghatározzák a prioritásokat a régióknak szánt jövőbeli uniós támogatásokhoz. Ezek az uniós alapok az EU legkevésbé fejlett régióinak korszerűsítését hivatottak elősegíteni, hogy az Unió szembe tudjon nézni a globalizált világgazdaság kihívásaival.

Az uniós programoknak köszönhetően például a vállalkozások 2007 óta 450 000 munkahelyet teremthettek, legalább 56 000 kisvállalkozás jutott finanszírozáshoz, és 460 000 fiatal kapott segítséget az álláskereséshez.

A Bizottság javaslatcsomagot terjesztett elő, hogy a regionális támogatások következő hulláma (2014–2020) még hatékonyabb legyen az Európa 2020 uniós növekedési és foglalkoztatási stratégia hosszú távú céljainak elérésében.

A témák között szerepel:

  • intelligens és környezetbarát növekedés, kutatás és fejlesztés az innováció előmozdításáért;
  • a kisvállalkozások támogatása;
  • a régiók szorosabb együttműködése.

Rendezvények Európa-szerte

A nyílt napok kapcsán a brüsszeli rendezvényeken kívül több mint 350 eseményre kerül sor English EU-szerte és további 11 országban, köztük Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Izlandon, Montenegróban, Norvégiában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban. Konferenciák, kulturális események, fesztiválok, kiállítások és más rendezvények várják ez alkalomból az érdeklődőket.

A magyarországi rendezvények egyike az „Európa a régiómban - lehetőségek a 2014-es programozási időszakban” című előadás, melynek Debrecen ad otthont november 12-én.

Pécs regionális disszeminációs rendezvénnyel várja november 30-án az érdeklődőket, melynek címe: Fenntartható turisztikai infrastruktúra-fejlesztés Európa régióiban.

Szegeden szeptember 21-én a látogatók tudományos és vállalkozói pikniken vehettek részt, melyen magyar és román projektpartnerek interaktív kémiai és fotonikai kísérleteket mutattak be.

A 2012-es nyílt napokat az Európai Bizottság szervezi a Régiók Bizottságával DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskiRomânasvenska közösen, mely uniós testületben a regionális és helyi kormányzatok véleményt nyilváníthatnak az Unió politikáival kapcsolatban.

Kövesse élőben a régiók és városok hetének eseményeit English

Bővebben a regionális politikáról

Az EU által finanszírozott projektek a különböző régiókban

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek