Διαδρομή πλοήγησης

Η περιφέρεια προτείνει λύσεις για την ανάπτυξη - 08/10/2012

Τοπικοί και περιφερειακοί εκπρόσωποι από χώρες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες, από τις 8 έως τις 11 Οκτωβρίου, για να συζητήσουν τρόπους τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση στον τομέα της περιφερειακής και αστικής πολιτικής «Open Days – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και Πόλεων» English , που διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά, θα φέρει σε επαφή 6.000 περίπου εκλεγμένους εκπροσώπους περιφερειών απ΄όλη την Ευρώπη.

Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρώπη να βγει από την οικονομική κρίση και να θέσει προτεραιότητες για τη μελλοντική χρηματοδότηση των περιφερειών από την ΕΕ. Η χρηματοδότηση αυτή βοηθά τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της ΕΕ να εκσυγχρονιστούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σημερινής παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Για παράδειγμα, χάρη στα προγράμματα της ΕΕ, δημιουργήθηκαν, από το 2007, 450.000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις, χρηματοδοτήθηκαν τουλάχιστον 58.000 μικρές επιχειρήσεις και δόθηκε βοήθεια σε 460.000 νέους που αναζητούσαν εργασία.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προτάσεις της Επιτροπής για το πώς η νέα περίοδος χρηματοδότησης από τα Περιφερειακά Ταμεία (2014-2020) θα μπορούσε να συμβάλει καλύτερα στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Βασικές προτεραιότητες είναι:

  • η έξυπνη και πράσινη ανάπτυξη και η προώθηση της καινοτομίας μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης·
  • η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων
  • η ενίσχυση της συνεργασίας των περιφερειών.

Εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη

Εκτός Βρυξελλών, έχουν προγραμματιστεί 350 σχετικές εκδηλώσεις English σε όλη την ΕΕ και σε άλλες 11 χώρες, όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Ισλανδία, το Μαυροβούνιο, η Νορβηγία, η Σερβία, η Ελβετία και η Τουρκία. Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν συνέδρια, πολιτιστικά δρώμενα, φεστιβάλ και εκθέσεις.

Στην Αθήνα διοργανώθηκε διήμερο εκδηλώσεων στις 21 Σεπτεμβρίου με θέμα τη φετινή προτεραιότητα των Open Days «έξυπνη πράσινη ανάπτυξη για όλους ». Οι εκδηλώσεις επικεντρώθηκαν στις πράσινες μεταφορές και στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση «Τα μηνύματα μάς ενώνουν», στο πλαίσιο του προγράμματος ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία». Κεντρική ιδέα ήταν η ανταλλαγή μηνυμάτων με άξονα τη συνεργασία των δύο χωρών.

Στην πρωτεύουσα της Κύπρου Λευκωσία πραγματοποιήθηκε συνέδριο στις 2 Σεπτεμβρίου με θέμα τις καινοτόμες πόλεις. Στόχος του συνεδρίου ήταν η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις έξυπνες πόλεις, τις καλές πρακτικές ενεργειακής διαχείρισης, την ανανεώσιμη ενέργεια στις πόλεις, την περιβαλλοντική διαχείριση και την αειφόρο διαβίωση.

Η εκδήλωση "Open Days-2012" διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskiRomânasvenska, το ευρωπαϊκό όργανο που εκπροσωπεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές κατά τον σχεδιασμό των πολιτικών της Ένωσης .

Παρακολουθήστε ζωντανά την Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων English

Περισσότερα για την περιφερειακή πολιτική

Προγράμματα που χρηματοδοτεί η ΕΕ στην περιοχή σας

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι