Навигационна пътека

Възможностите за растеж на местно равнище - 08/10/2012

Представители на местните и регионалните власти в ЕС обменят мнения за най-добрите начини за повишаване на конкурентоспособността, растежа и заетостта по време на годишната си среща в Брюксел от 8 до 11 октомври.

В десетото издание на Дни на отворените врати – Европейска седмица на регионите и градовете English – най-голямата в света ежегодна проява в областта на регионалната и селищната политика – ще участват около 6000 избрани представители от цяла Европа.

Те ще търсят начини за подпомагане на излизането на Европа от икономическата криза и ще определят приоритетите за бъдещото регионално финансиране в ЕС. Тези средства помагат на по-слабо развитите региони да се модернизират на фона на усилията на ЕС да отговори на предизвикателствата на глобализираната световна икономика.

Така например програми на ЕС дадоха възможност на предприятия да създадат 450 000 работни места от 2007 г. насам, предоставиха достъп до финансиране на най-малко 56 000 малки предприятия и помогнаха на 460 000 млади хора, търсещи работа.

Готови за обсъждане са предложенията на Комисията за повишаване на ефективността на следващия цикъл регионално финансиране (2014—2020 г.) с оглед постигане на дългосрочните цели на „Европа 2020“, стратегията на ЕС за растеж и заетост.

Темите включват:

  • интелигентен и екологосъобразен растеж, насърчаване на иновациите чрез изследвания и развитие;
  • подкрепа за малките предприятия;
  • засилване на сътрудничеството между регионите.

Прояви в Европа

Освен в Брюксел, в целия ЕС и 11 други страни, включително Босна и Херцеговина, Хърватия, Исландия, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария и Турция ще се проведат над 350 прояви по темата English . Те включват конференции, културни събития, фестивали и изложби. В България също ще има редица прояви в рамките на дните на отворените врати.

През ноември в Пловдив ще се проведат семинар и конференция на тема „Европейска и местна добавена стойност — за по-добър живот на местно ниво “. Акцентът ще бъде поставен върху ефекта от еврофондовете пет години след присъединяването на България към ЕС.

На 26 октомври във Варна ще се състои работна среща, озаглавена „Общоевропейският опит в регионалното трансгранично сътрудничество; изводи и перспективи за развитие “. На нея Североизточният район и в частност Варна ще търсят начини за подобряване на използването на своя трансграничен потенциал, основавайки се на опита на по-старите страни членки в трансграничното сътрудничество.

Дните на отворените врати 2012 са организирани от Комисията и Комитета на регионите DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskiRomânasvenska , орган на ЕС, чрез който регионалните и местните власти участват в създаването на политиките на Съюза.

Проследете седмицата на регионите и градовете на живо English

Още за регионалната политика

Финансирани от ЕС програми във вашия район

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки