Navigációs útvonal

Nyílt napok: a régiók a gazdasági növekedésért - 07/10/2011

A régiók és városok kilencedik európai hetének (Brüsszel, 2011. október 10–13.) logója © EU

Az EU-tagországok helyi és regionális hatóságainak képviselői október 10. és 13. közötti brüsszeli találkozójukon áttekintik, hogyan lehet lendületet adni a versenyképességnek, a gazdasági növekedésnek és a foglalkoztatásnak.

A régiók és városok európai hete keretében minden évben meghirdetett nyílt napok English rendezvényei mintegy 6000 résztvevő számára biztosítanak találkozási lehetőséget. A résztvevők több mint 200 európai uniós város és régió hatóságainak választott képviselői.

Az idei megbeszéléseken az EU regionális politikájának jövője mellett azok a javaslatok English lesznek napirenden, melyek révén az Európai Bizottság a 2014–20-as költségvetési forrásokból biztosított finanszírozás hatékonyságát kívánja javítani.

A találkozó középpontjában az a kérdés áll majd, hogyan tudják a régiók kivenni a részüket a foglalkoztatást és gazdasági növekedést szolgáló uniós stratégia, az Európa 2020 végrehajtásában. A stratégia sikere elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy Európa kilábaljon a gazdasági válságból.

A nyílt napok résztvevői a következő témaköröket vitatják majd meg:

  • az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés elősegítése a következők révén: kutatás és innováció, digitális technológiák, alacsony szén-dioxid-kibocsátást célzó regionális és városi stratégiák, energiahatékonyság, az éghajlatváltozás megfékezésére irányuló intézkedések, munkahelyteremtés, fellépés a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen;
  • az uniós támogatásban részesülő projektek eredményesebb végrehajtása – bevált módszerek átadása és átvétele, közös fejlesztési stratégiák kidolgozása;
  • szorosabb együttműködés a szomszédos területek között a szükségletek meghatározásakor és a közös problémák megoldásával kapcsolatos elképzelések kidolgozásakor.

A nyílt napok rendezvényein részt vevő régiók és városok szeptembertől november végéig több mint 250 eseményt English – konferenciákat, kulturális programokat, fesztiválokat, kiállításokat stb. – szerveznek a tagországokban, hogy bemutassák, mi mindent tesznek helyi szinten az európai gazdaság fellendítéséért.

Magyarországon három nagyváros – Budapest, Debrecen és Pécs – is rendez helyi eseményt. A főváros az „Európa Budapesten, Budapest Európában” elnevezésű munkaértekezletnek add otthont, melyen többek között az Európa 2020 stratégia, a kohéziós politika jövője és a fővárosi érdekek kerülnek napirendre.

Debrecenben az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség „Európai kkv-napot” szervez, amelynek fő célja a bevált módszerek ismertetése lesz. Pécsen pedig kerekasztal-beszélgetés keretében vitatják majd meg a résztvevők a területiség koncepcióját. A rendezvény a tudósok, a kutatók, az egyetemi hallgatók és a lakosság figyelmét kívánja felhívni a közös európai régiókra, az azokkal kapcsolatos közös felelősségre és a jövőbeli feladatokra.

A 2011. évi nyílt napokat az Európai Bizottság közösen szervezi a Régiók Bizottságával, melynek feladata, hogy a regionális és helyi önkormányzatoknak beleszólást biztosítson az uniós szakpolitikai döntéshozatalba.

A brüsszeli nyílt napok élő internetes közvetítése English

A regionális politikáról bővebben

Uniós támogatásban részesülő programok az Ön régiójában

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek