Навигационна пътека

Местните власти търсят възможности за растеж - Дни на отворените врати 2011 - 07/10/2011

Лого на „Деветата Европейска седмица на регионите и градовете – Брюксел, 10–13 октомври 2011 г.“ © ЕС

Представители на местните и регионалните власти в ЕС ще споделят от 10 до 13 октомври в Брюксел идеи за повишаване на конкурентоспособността, растежа и заетостта.

На ежегодната проява, посветена на регионалното развитие English , се събират около 6 000  представители от повече от 200  градове и региони в Европа.

Тази година участниците ще обсъждат бъдещето на регионалната политика на ЕС и предложенията English на Комисията за по-ефективно финансиране в бюджета за 2014-2020 г.

Те ще се съсредоточат върху евентуалния принос на регионите към стратегията за заетост и растеж на ЕС, която е решаваща за възстановяването на Европа от икономическата криза.

Сред темите са:

  • интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж – чрез изследвания и иновации, цифрови технологии, регионални и градски стратегии за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, енергийна ефективност, действия в областта на климата, създаване на работни места, борба с бедността и социалното изключване
  • по-добри резултати от финансираните от ЕС проекти – обмен на добри практики и общи стратегии за развитие
  • засилване на сътрудничеството между съседни райони – при определяне на потребностите и подходите към общите предизвикателства

До края на ноември в редица региони и градове ще се проведат повече от 250 прояви English , които ще изтъкнат техния принос към една по-силна в икономическо отношение Европа. Сред тях има конференции, културни прояви, фестивали и изложения.

На 18 октомври във Варна ще се състои семинар и дебат на тема „Ролята на изкуствата и културата за конкурентоспособността в творчески и иновативен град“, а на 12 декември в София ще бъдат връчени наградите „Зелена община“.

Абърдийн, Шотландия, е домакин на 24 октомври на брифинг за плановете за свързване на страните в района на Северно море в електропреносна „супермрежа“. Тя ще помогне за постигането на целта на ЕС да се създаде единен пазар на електричество, като в същото време се повиши сигурността на снабдяването на Съюза с енергия.

Дните на отворените врати 2011 са организирани от Комисията и от Комитета на регионите – орган на ЕС, който дава възможност на регионалните и местните власти да изказват мнението си за политиките на Съюза.

Следете на живо седмицата на регионите и градовете English

Още за регионалната политика

Финансирани от ЕС програми във вашия район

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки