Navigációs útvonal

Növekedés és foglalkoztatás – a regionális támogatás jövője - 06/10/2011

A javaslatok célja tökéletesíteni az uniós régiók számára nyújtott támogatásokat, és előtérbe helyezni a növekedést és a munkahelyteremtést célzó nagy hatású programokat.

Az EU egyes régióinak gazdasági fejlettsége, termelékenysége és foglalkoztatási adatai között igen komoly eltérések vannak.

Az Unió a költségvetésének mintegy harmadát fordítja arra, hogy ösztönözze a lemaradó térségek felzárkózását, segítve a legkevésbé fejlett régióknak kiaknázni az uniós piac előnyeit.

Támogatást kapnak e cél érdekében azok a programok, amelyek a helyi munkavállalók készségeinek fejlesztésére, a vállalkozói kedv növelésére, az infrastrukturális fejlesztésre és a környezet védelmére összpontosítanak. Európai polgárok milliói élvezhették már eddig is a célzott regionális támogatások előnyeit.

A 2014 és 2020 közötti időszakra szóló költségvetési javaslat DeutschEnglishfrançais 367 milliárd eurót irányoz elő az ilyen programok számára. A Bizottság emellett új megközelítést javasol annak érdekében, hogy a jövőben a támogatások hatékonyabban járuljanak hozzá az Európa 2020 stratégia hosszú távú céljainak teljesítéséhez.

The A javaslatcsomag English alapján a támogatások a jövőben kevesebb, a stratégiába illeszkedő prioritásra összpontosulnának.

A tervek szerint a tagállamoknak partnerségi szerződést kell kötniük a Bizottsággal, amelyben megfogalmazzák beruházási prioritásaikat és az elérni kívánt célokat.

A támogatások odaítéléséhez szükség lesz a támogatási feltételek teljesülésére, a jobb ellenőrzés pedig garantálja, hogy az egyes programok valóban elérjék céljukat.

Emellett további források állnak majd azoknak a programoknak a rendelkezésére, amelyek a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a növekedéshez és a foglalkoztatás javításához.

A társadalmi fejlődést, a vidéki területeket, a part menti térségeket, a határrégiók közötti együttműködést, a halászatot és a kevésbé fejlett országokat célzó különböző alapokra közös szabályok vonatkoznak majd, így az egyes programokhoz több alapból is lehet támogatást szerezni.

A pályázati eljárás egyszerűsödni fog, kevesebb adminisztratív terhet jelent majd – főként a kisvállalkozások számára –, de a költségek is csökkenni fognak.

A finanszírozási programokból valamennyi tagállam részesülhet, ám a legtöbb támogatás azokba az országokba irányul majd, amelyek GDP-je nem éri el az uniós átlag 75%-át.

Következő lépések

Az uniós intézkedések várhatóan 2014-ben lépnek hatályba, ha az EU Tanácsa (vagyis a tagállamok miniszterei) és az Európai Parlament 2012-ben elfogadja a javaslatcsomagot.

A régiók képviselői a következő éves találkozójukon, a 2011-es nyílt napokon English (Brüsszel, 2011. október 10–13.) vitatják meg a javaslatokat.

Az uniós tagállamok és régiók által igénybe vehető alapokról bővebben

A regionális politikáról bővebben

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek