Navigacijska pot

Evropske regije - osrednja tema kohezijskega foruma - 01/02/2011

Več sredstev EU za regionalni razvoj, za nova delovna mesta in za trajnostno gospodarsko rast. Snovalci politike so o načrtovanih spremembah govorili 31. januarja v Bruslju

Evropska unija je eno najbogatejših gospodarstev sveta, vendar so med njenimi regijami velike razlike. Bruto domači proizvod vsake četrte regije ne dosega niti 75 % povprečja EU.

Odpravljanje teh razlik je zelo pomembno, če želi EU zagotoviti trajno blaginjo, zlasti v sedanjih težkih gospodarskih razmerah. Z regionalnimi skladi pomaga manj razvitim regijam, da se bodo lahko spopadle z izzivi globalizacije.

V skladih je do leta 2013 na voljo približno 350 milijard EUR. Denar je namenjen sofinanciranju projektov na nacionalni, regionalni in lokalni ravni.

Po podatkih iz novembrskega poročila so s kohezijskimi sredstvi ustvarili 1,4 milijona novih delovnih mest in 34 milijonom nezaposlenih pomagali najti zaposlitev, kar 36 milijonov ljudi pa je lahko izpopolnilo svoja znanja. Prednost imata poklicno usposabljanje (zlasti ranljivih skupin ljudi) in gradnja infrastrukture, kot so ceste, železnice in čiščenje odpadnih voda.

Kohezijski forum

Pred bližajočim se zaključkom obdobja financiranja se je na kohezijskem forumu English v Bruslju zbralo 800 nacionalnih, regionalnih in lokalnih predstavnikov, da bi razpravljali o boljši uskladitvi financiranja z regionalnimi potrebami.

Evropska unija želi v prihodnje več sredstev nameniti ustvarjanju delovnih mest in krepitvi gospodarske rasti, kar je v skladu s strategijo Evropa 2020 English .

Govorili so predvsem o ciljih strategije, ki si prizadeva za bolj premišljeno, trajnostno in vključujočo gospodarsko rast. To je bila tudi priložnost, da predstavniki držav in regij izrazijo svoje mnenje, preden Komisija poleti predstavi zakonodajne predloge glede prihodnje kohezijske politike.

Nekatere regije že zdaj uspešno izvajajo programe in projekte v skladu s strategijo Evropa 2020. Med njimi so denimo Litva, Wales in nemška dežela Brandenburg, ki so bili izbrani za letošnjo nagrado EU RegioStars Englishfrançais .

Druge projekte in študijske primere najboljših praks lahko najdete v podatkovni zbirki Generalnega direktorata za regionalni razvoj DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski .

Več o regionalni politiki EU DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski
Lanski nagrajeni regionalni projekti

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave