Kruimelpad

Meer banen en groei in de regio's - 01/02/2011

De EU zal de middelen voor regionale ontwikkeling voortaan vooral inzetten om banen en duurzame groei te creëren. Op 31 januari en 1 februari hebben beleidsmakers in Brussel de nieuwe aanpak besproken.

De EU behoort tot de rijkste economieën ter wereld maar er zijn nog grote verschillen tussen de regio's in de EU. Een op de vier regio's heeft een bruto binnenlands product per persoon onder de 75% van het EU-gemiddelde.

Die verschillen moeten omlaag om de welvaart te behouden, met name in deze economisch zware tijden. Met haar fondsen voor regionale ontwikkeling helpt de EU regio's met een achterstand. Moderniseren is een goede manier om de uitdagingen van de gemondialiseerde economie aan te gaan.

In de huidige periode van zeven jaar (tot 2013) heeft de EU hiervoor 350 miljard euro te besteden. Dat gaat onder andere naar projecten van nationale, regionale en lokale overheden.

Volgens een rapport uit november 2010 hebben die subsidies al 1,4 miljoen nieuwe banen opgeleverd en 34 miljoen mensen aan werk geholpen. Bovendien kregen 36 miljoen mensen bijscholing. De nadruk ligt op beroepsopleiding (met name voor kwetsbare groepen) en infrastructuur zoals wegen, spoorwegen en waterzuivering.

Cohesieforum

Nu de huidige financieringsperiode zijn einde nadert, hebben 800 vertegenwoordigers van overheden op alle niveaus in Brussel deelgenomen aan het Cohesieforum English . Daar is besproken hoe het EU-geld de regio's het best kan helpen.

De EU wil voortaan vooral banen en groei financieren, zoals ook is afgesproken in de Europa 2020 English -strategie.

Bij de discussies draaide het vooral om het streven naar een slimmere, groenere en meer inclusieve duurzame economische groei. De EU-landen en -regio's konden hun mening geven met het oog op nieuwe wetsvoorstellen van de Commissie over de verdere financiering van het cohesiebeleid. De eerste voorstellen worden deze zomer verwacht.

Op sommige plaatsen worden de middelen al ingezet volgens Europa 2020, bijvoorbeeld in Litouwen, Wales en Brandenburg, allemaal genomineerd voor de jaarlijkse RegioStars Englishfrançais van de EU.

In de Policy Learning Database DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski zijn nog veel meer goede voorbeelden te vinden.

Meer over het regionaal beleid DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski
De RegioStars van vorig jaar

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links