Navigációs útvonal

Reflektorfényben a régiók - 01/02/2011

Az EU a munkahelyteremtésre és a fenntartható növekedésre kívánja összpontosítani a regionális fejlesztésre szánt támogatást. A politikai döntéshozók 2011. január 31-én és február 1-jén találkoztak Brüsszelben, hogy megvitassák ezt az új megközelítést.

Az EU a világ egyik leggazdagabb övezete, bizonyos régiói között azonban még mindig nagyok az eltérések. Az egy főre eső átlagos GDP minden negyedik régióban az uniós átlag 75%-a alatt van.

Az EU fenntartható jóléte szempontjából - és különösen a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben - fontos, hogy csökkentsük e különbségeket. Az EU regionális alapjai azt hivatottak elősegíteni, hogy a kevésbé fejlett régiók felzárkózzanak, miközben az EU a globalizált világgazdaság kihívásaival néz szembe.

2007-2013 között mintegy 350 milliárd euró áll rendelkezésre e célból. Ebből az összegből az EU tagállami, regionális és helyi kormányai által finanszírozott projektek részesülhetnek.

A Bizottság 2010 novemberében jelentést tett közzé, amely szerint a finanszírozásnak köszönhetően eddig 1,4 millió új munkahely jött létre, 34 millió személy talált állást és 36 millióan képezték tovább magukat. Különösen nagy hangsúlyt fektettek a - legfőképpen a kiszolgáltatott helyzetben lévő csoportok számára biztosított - szakképzésre és az infrastruktúra (úthálózat, vasút és szennyvíztisztítás) fejlesztésére.

Kohéziós Fórum

A jelenlegi finanszírozási időszak végéhez közeledvén a Bizottság kohéziós fórumot English rendezett Brüszelben. A tagállami, regionális és helyi kormányzatokat képviselő 800 résztvevő azt vitatta meg, hogyan lehet a finanszírozást még jobban hozzáigazítani a régiók igényeihez.

Az EU azt szeretné elérni, hogy a pénzügyi támogatás az Európa 2020 stratégiával English összhangban a foglalkoztatásra és a növekedésre összpontosuljon.

A vita középpontjában a stratégia fő célkitűzése állt, amely szerint olyan fenntartható gazdasági növekedést kell megvalósítani, amely intelligens, környezetbarát és széles társadalmi réteg számára biztosít lehetőségeket. A Bizottság 2011 nyaráig előterjeszti a következő kohéziós támogatással kapcsolatos jogszabályjavaslatait. A fórum időzítése lehetővé tette a tagállamok és régiók számára, hogy még a javaslatok megszületése előtt ismertessék véleményüket.

Bizonyos régiók már most az Európa 2020 stratégiával összhangban használják fel a támogatásokat. Példaként említhető Litvánia, Wales és a németországi Brandenburg: ezek a régiók a minden évben odaítélt uniós RegioStars Englishfrançais díjjal jutalmazottak közül lettek példaként kiválasztva.

A szakpolitikai ismeretek elsajátítását segítő uniós online adatbázisában DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski további olyan példák és esettanulmányok olvashatók, amelyek jól illusztrálnak egy-egy bevált gyakorlatot.

Bővebben az energiapolitikáról DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski
A tavalyi nyertesek

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek