Navigointipolku

EU:n alueet valokeilassa - 01/02/2011

EU aikoo kohdistaa alueellisen kehityksen rahoitusta työpaikkojen ja kestävän kasvun luomiseen. Poliittiset vaikuttajat kokoontuivat 31.1. Brysseliin keskustelemaan muutostarpeista.

EU on yksi maapallon varakkaimmista talouksista, mutta alueellisesti sen vauraus ei jakaudu tasaisesti. Yhdellä alueella neljästä bruttokansantuote henkeä kohden on alle 75 prosenttia EU:n keskiarvosta.

EU:n pysyminen vauraana edellyttää alueellisten erojen tasoittamista, mikä korostuu nykypäivän vaikeassa taloustilanteessa. EU:n aluekehitysrahastot auttavatkin vähemmän kehittyneitä alueita uudistumaan, kun EU pyrkii vastaamaan globalisoituneen maailmantalouden haasteisiin.

Seitsenvuotiselle rahoituskaudelle vuoteen 2013 saakka on varattu noin 350 miljardia euroa. Varoilla rahoitetaan EU:n kansallisten, alueellisten ja paikallisten hallintojen hankkeita.

Tähän saakka rahoitus on tuottanut 1,4 miljoonaa uutta työpaikkaa, auttanut 34 miljoonaa ihmistä löytämään työtä ja 36 miljoonaa saamaan jatkokoulutusta. Tämä käy ilmi komission marraskuussa 2010 julkaisemasta koheesioraportista. Rahoitusta on ohjattu ennen muuta koulutukseen - erityisesti heikompiosaiselle väestölle - sekä esimerkiksi maanteiden, rautateiden ja vedenkäsittelylaitosten rakentamiseen.

Koheesiofoorumi

Kuluva rahoituskausi alkaa olla lopuillaan, minkä johdosta 800 kansallisten, alueellisten ja paikallisten hallintojen edustajaa kokoontui Brysseliin koheesiofoorumiin English keskustelemaan rahoituksen paremmasta sovittamisesta alueiden tarpeisiin.

EU haluaa, että tuleva rahoitus kohdistetaan työpaikkoihin ja kasvuun sen Eurooppa 2020 English -strategian mukaisesti.

Keskustelua hallitsi strategian tavoite luoda kestävää sekä älykkäämpää, vihreämpää ja osallistavampaa talouskasvua. Foorumi oli ajoitettu siten, että jäsenmaat ja alueet saattoivat ilmaista oman mielipiteensä ennen kuin komissio esittää ensimmäiset lakiehdotuksensa koheesiopolitiikan tulevasta rahoituksesta tänä kesänä.

Jotkin maat ja alueet ovat jo käyttäneet rahoitusta Eurooppa 2020 -strategian suuntaisesti. Näitä ovat esimerkiksi Liettua, Wales ja Saksan Brandenburg, jotka ovat pärjänneet parhaiten EU:n vuotuisissa RegioStars Englishfrançais -kilpailuissa.

Muita esimerkkejä ja tapaustutkimuksia on koottu EU:n aluepolitiikan raporttitietokantaan DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski .

Lisätietoa EU:n aluepolitiikasta DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski
Viime vuoden voittajat

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä