Cale de navigare

Strategie pentru dezvoltarea regiunii Dunării - 09/12/2010

Podul Maria Valeria de peste Dunăre © UE

Noi planuri pentru valorificarea potenţialului economic, îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi creşterea securităţii.

Cu o populaţie de 100 de milioane de locuitori şi o suprafaţă care se întinde pe teritoriul a 14 ţări (dintre care 8 state membre ale UE), bazinul Dunării include unele dintre cele mai sărace, dar şi o mare parte din cele mai bogate zone ale Europei.

Strategia pentru regiunea Dunării English încurajează cooperarea pe termen lung vizând soluţionarea problemelor locale, încurajarea dezvoltării economice, îmbunătăţirea reţelelor de transport şi energie, protecţia mediului şi consolidarea securităţii.

  • Dezvoltare economică - suplimentarea investiţiilor în educaţie şi cercetare va duce la eliminarea disparităţilor economice şi la îmbunătăţirea standardelor de viaţă.
  • Transport - unul dintre obiectivele strategiei prevede creşterea cu 20%, până în 2020, a transportului de mărfuri pe Dunăre. În prezent, acesta se efectuează cu o flotă învechită, iar volumul mărfurilor transportate reprezintă doar 10-20% din volumul transportat pe Rhin. De asemenea, se va pune accent pe dezvoltarea reţelelor rutiere şi feroviare ale regiunii.
  • Energie - conectarea pieţelor energiei din regiune va contribui la prevenirea unor eventuale deficienţe în alimentarea cu electricitate şi combustibil, de tipul celor cu care ne-am confruntat în iernile anterioare. Astfel, va creşte concurenţa, ceea ce se va traduce şi prin reducerea costurilor pentru consumatori.
  • Mediu - noile instalaţii de tratare a apei vor îmbunătăţi calitatea apei şi vor reduce poluarea generată de apele uzate netratate şi de îngrăşămintele care se scurg în fluviu. Strategia include şi proiecte de promovare a tehnologiilor ecologice şi a biodiversităţii.
  • Securitate - proiectele prevăd ameliorarea capacităţii regiunii de a combate crima organizată şi de a depista şi îndepărta minele antipersonal plasate în timpul conflictelor recente cu care s-a confruntat regiunea.

Deoarece nu se prevede suplimentarea finanţării, Comisia îşi propune să utilizeze cât mai eficient sumele disponibile, respectiv 100 de miliarde de euro provenind din Fondul european de dezvoltare regională. Strategia ar putea fi adoptată de guvernele naţionale în prima jumătate a anului 2011.

Statele membre ale UE care fac parte din regiunea Dunării sunt Germania, Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Bulgaria şi România.

Detalii despre politica regională a UE DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile