Navigációs útvonal

A Duna régió fejlesztését célzó stratégia - 09/12/2010

A Dunán átívelő Mária Valéria híd © EU

Az új uniós tervek a Duna régió gazdasági potenciáljának fejlesztését, a környezet védelmét és a biztonság javítását szolgálják.

A Duna-medencében, melynek területén 14 ország - köztük nyolc EU-tagország - osztozik, összesen 100 millió ember él. Itt található Európa néhány legszegényebb és egyben a kontinens néhány leggazdagabb régiója is.

A Duna régióra vonatkozó uniós stratégia English arra hivatott, hogy lendületet adjon a legkülönbözőbb helyi problémák kezelését, a gazdasági fejlődés ösztönzését, a közlekedés és szállítás, valamint az energiahálózatok javítását, a környezet védelmét és a biztonság növelését célzó hosszú távú együttműködésnek.

  • Gazdasági fejlődés - az oktatást és a kutatást szolgáló beruházások növelése a gazdasági fejlődés és az életszínvonal tekintetében tapasztalható egyenlőtlenségeket hivatott felszámolni.
  • Közlekedés és szállítás - a stratégia egyik célja az, hogy 2020-ra 20%-kal növekedjen a dunai teherszállítás volumene. Jelenleg az egyre magasabb korba lépő dunai teherszállító hajók 80-90%-kal kevesebb teherforgalmat bonyolítanak le, mint a Rajnán közlekedő teherflotta. A stratégiában a régió út- és vasúthálózatának fejlesztése is kiemelt helyen szerepel.
  • Energiaellátás - a régió energiapiacainak összekapcsolása segít majd abban, hogy a jövőben ne ismétlődjenek meg azok az ellátási problémák, melyek az elmúlt telek során a villamos energia, a tüzelőanyagok és a fűtőanyagok terén jelentkeztek. A piacok összekapcsolása a versenynek is lendületet fog adni, ami várhatóan a fogyasztók költségeinek csökkenését eredményezi majd.
  • Környezetvédelem - a tervezett új víztisztító telepek megépítése révén javulni fog a vízminőség, és csökken a folyókba kerülő és azokat szennyező kezeletlen szennyvíz és műtrágya mennyisége. A stratégia olyan projektek végrehajtását is célként fogalmazza meg, melyek az ökotechnológiák térnyerését és a biológiai sokféleség védelmét hivatottak elősegíteni.
  • Biztonság - ezen a téren a terv arra irányul, hogy a régió hatékonyabban tudjon fellépni a szervezett bűnözéssel szemben, illetve hogy megvalósuljon a közelmúltban kirobbant helyi konfliktusok folyamán telepített gyalogsági aknák eltávolítása.

Noha a tervek nem szólnak a finanszírozás bővítéséről, a Bizottság javítani kívánja a rendelkezésre álló források felhasználásának hatékonyságát. Ezek közé a források közé tartozik az Európai Regionális Fejlesztési Alap által biztosított 100 milliárd euró is. Az EU-tagországok kormányai várhatóan 2011 első felében fogadják majd el a stratégiát.

Az EU-tagállamai közül a következő országok fekszenek a Duna régióban: Németország, Ausztria, Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Bulgária és Románia.

További információk az EU regionális politikájáról DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek