Навигационна пътека

Стратегия за развитие на дунавския регион - 09/12/2010

Мостът "Мария Валерия" над река Дунав © ЕС

Нови планове за развитие на икономическия потенциал, подобряване на околната среда и повишаване на сигурността.

С население от 100 млн. души и обхващащ части от 14 държави, сред които 8 страни от ЕС, Дунавският басейн включва някои от най-бедните региони в Европа, както и някои от най-богатите.

Стратегията за региона на река Дунав English насърчава дълготрайното сътрудничество за справяне с редица проблеми на местно ниво, за засилване на икономическото развитие, подобряване на транспорта и енергийните връзки, опазване на околната среда и засилване на сигурността.

  • Икономическо развитие - по-големите инвестиции в образованието и изследователската дейност имат за цел да премахнат неравенствата в икономическото развитие и жизнените стандарти.
  • Транспорт - една от целите е да се увеличи превозът на товари по река Дунав с 20 % до 2020 г. Понастоящем застаряващите товарни плавателни съдове по Дунав, превозват едва 10-20 % от товарите, превозвани по река Рейн. Акцент ще бъде поставен и върху развитието на пътния и железопътния транспорт в региона.
  • Енергия - свързването на енергийните пазари на региона едни с други ще доведе до избягване в бъдеще на недостига на енергия и гориво, познат ни от последните зими. Произтичащото от това повишаване на конкуренцията би следвало да доведе и до намаляване на разходите за потребителите.
  • Околна среда - чрез нови водопречиствателни станции ще се повиши качеството на водата и ще намалее замърсяването от непречистени отпадни води и торове, изхвърляни в реката. Стратегията включва проекти за насърчаване на екотехнологиите и опазване на биоразнообразието.
  • Сигурност - проектите включват повишаване на способността на региона за борба с организираната престъпност и отстраняване на противопехотните мини, поставени по време на неотдавнашните регионални конфликти.

Въпреки че не е планирано допълнително финансиране Комисията се стреми да използва по-ефективно наличните средства, като например 100-те млрд. евро от Европейския фонд за регионално развитие. Очаква се през първата половина на 2011 г. стратегията да бъде подкрепена от правителствата на страните от ЕС.

Държавите от ЕС в региона на река Дунав са Германия, Австрия, Унгария, Чешката република, Словакия, Словения, България и Румъния.

Повече за регионалната политика на ЕС DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки