Navigacijska pot

Mesta in regije skupaj za rast na dnevih odprtih vrat 2010 - 04/10/2010

Predstavniki lokalnih in regionalnih oblasti v EU so se ta teden zbrali v Bruslju, kjer bodo razpravljali o sodelovanju za konkurenčnejšo Evropo v skladu s strategijo Evropa 2020.

Na evropskem tednu regij in mest, imenovanem tudi dnevi odprtih vrat, se je v Bruslju zbralo več kot 6 000 predstavnikov približno 240 evropskih mest in regij. Letos se bodo udeleženci posvetili zlasti vlogi regij in mest pri uresničevanju strategije EU za gospodarsko rast in delovna mesta Evropa 2020 DeutschEnglishfrançais .

Med temami pogovorov bodo tudi slabše razvite evropske regije in kako jim s sredstvi EU pomagati, da bodo dohitele ostale regije. Sredstva EU so namenjena financiranju infrastrukturnih projektov (npr. izboljšanju javnega prevoza) ter poklicnega izobraževanja in usposabljanja, zlasti v novejših državah članicah.

Na dnevih odprtih vrat bodo predstavili tudi spletni forum RegioNetwork 2020, namenjen lažjemu povezovanju in izmenjavi informacij med evropskimi mesti in regijami.

Srečanje v Bruslju je osrednji dogodek evropskih dnevov odprtih vrat 2010, v okviru katerih od septembra do novembra poteka približno 260 lokalnih prireditev English , od konferenc in kulturnih prireditev do sejmov in razstav.

V Sloveniji so tako 1. oktobra na Brdu pri Kranju organizirali konferenco z naslovom "Za boljše razvojne odločitve v Alpah". Z njo so želeli deležnikom iz vseh postopkov odločanja o razvoju v Alpah omogočiti povezovanje in razpravo o novih izzivih, s katerimi se v alpski regiji srečujejo zaradi podnebnih sprememb.

V Mariboru bodo konec oktobra na mednarodnem dogodku predstavili uspešne čezmejne projekte s partnerskima mestoma Varaždin in Gradec. Govorili bodo tudi o načrtih za evropsko leto prostovoljstva 2011.

Dneve odprtih vrat v Bruslju skupaj organizirata Evropska komisija in Odbor regij, ki zastopa mnenja regionalnih in lokalnih oblasti pri sprejemanju politik EU.

Dnevi odprtih vrat 2010 - v živo English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave