Kruimelpad

Open Days 2010: steden en regio's werken samen aan groei - 04/10/2010

Lokale en regionale overheden sturen deze week vertegenwoordigers naar Brussel om te praten over nauwere samenwerking die moet bijdragen aan Europa 2020, de strategie voor meer Europees concurrentievermogen.

Aan het evenement nemen ruim 6000 mensen uit zo'n 240 regio's en steden deel. Dit jaar bespreken zij hoe zij kunnen bijdragen aan Europa 2020 DeutschEnglishfrançais , het plan van de EU voor economische groei en banen.

Verder gaat de aandacht uit naar de minder rijke regio's van Europa. Kunnen zij hun achterstand goedmaken met de financiële steun die de EU daarvoor heeft uitgetrokken? Er zijn steunprogramma's voor infrastructuurprojecten, bijvoorbeeld om het openbaar vervoer te moderniseren, maar ook voor beroepsopleiding, met name in de nieuwe EU-landen.

Deze week gaat ook RegioNetwerk 2020 van start, een onlineforum om steden en regio's te helpen die willen samenwerken en informatie uitwisselen.

De bijeenkomsten in Brussel zijn het hoogtepunt van de Open Days 2010, een verzamelnaam voor zo'n 260 plaatselijke evenementen English (congressen, culturele evenementen, beurzen en exposities) die tussen september en november verspreid over heel Europa plaatsvinden.

Zo organiseren de vier grootste steden van Nederland in oktober gezamenlijk debatten over de rol van grote steden en regio's in het Europees regionaal beleid. Hun bijdrage aan Europa 2020 komt daarbij zeker aan de orde.

Maar er zijn ook plattelandsprojecten. De provincie Vlaams-Brabant wijdt eind november in Gooik een bijeenkomst aan Ecokwadraat, een project om onder andere samenwerkingsverbanden tussen landbouwers en natuurbeheerders te stimuleren.

De Open Days in Brussel worden georganiseerd door de Europese Commissie en het Comité van de Regio's, de EU-instelling die regionale en lokale overheden een stem geeft in de EU-besluitvorming.

Volg de Open Days 2010 live English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links