Navigációs útvonal

Városok és régiók a növekedésért - megkezdődtek a 2010. évi nyílt napok - 04/10/2010

A helyi és regionális kormányzatok képviselői ezen a héten Brüsszelben megvitatják, miként működhetnek együtt - az Európa 2020 stratégiával összhangban - Európa versenyképességének javítása érdekében.

A régiók és városok európai hete alkalmából mintegy 240 régióból és városból 6000 választott képviselő érkezik Brüsszelbe. A résztvevők idén elsősorban azt fogják megvitatni, milyen szerepet tölthetnek be a régiók és városok az Európa 2020 DeutschEnglishfrançais stratégia, a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést célzó 10 éves uniós terv megvalósításában.

A városi és regionális vezetők találkozójának másik fontos témája Európa kevésbé fejlett régióinak helyzete lesz, valamint az, hogyan lehetne elősegíteni e régiók felzárkóztatását az EU e célból létrehozott regionális támogatási programjai révén. Az uniós finanszírozási programok infrastrukturális (például a tömegközlekedés fejlesztését célzó) projekteket, valamint szakképzési és -oktatási kezdeményezéseket támogatnak főként az új tagállamok területén.

Szintén ezen a héten indul továbbá a RegioNetwork 2020 online fórum, melynek az a célja, hogy segítse a városokat és a régiókat az együttműködésben és az információcserében.

A 2010. évi nyílt napok csúcspontját jelentő brüsszeli találkozókon kívül körülbelül 260 helyi rendezvény English re kerül sor ez alkalomból Európa-szerte. Szeptembertől novemberig konferenciák, kulturális események, vásárok és kiállítások várják a látogatókat.

Magyarországon a budapesti városvezetés a kohéziós politikáról szervez szemináriumot, Debrecenben a magyar elnökség kohéziós politikával kapcsolatos kihívásairól, Pécsen pedig a fenntartható ökoturizmusról tartanak kerekasztal-beszélgetést, Szombathelyen "A Nyugat-dunántúli Régió nemzetközi aktivitása" című műhelytalálkozón vehetnek részt az érdeklődők.

A brüsszeli nyílt napokat a Bizottság és a Régiók Bizottsága szervezi. A Régiók Bizottsága az az uniós testület, amely lehetőséget teremt a regionális és helyi kormányzatoknak arra, hogy hangot adjanak véleményüknek az EU szakpolitikáival kapcsolatosan.

A nyílt napok eseményei élőben English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek