Sökväg

Svenskt projekt får EU-pris - 21/05/2010

RegioStars-prisets kristalltrofé © UE

Ett svenskt projekt finns med bland de sex vinnarna av årets RegioStars-pris som belönar originella och innovativa regionalprojekt.

Ett svenskt mikrofinansinstitut i Katrineholm som hjälper invandrarkvinnor att starta eget är en av vinnarna av årets RegioStars-pris. En annan av de sex vinnarna är ett tyskt telemedecinprojekt (se listan över pristagare). Pristagarna fick i veckan motta sina kristalltroféer från regionalkommissionär Johannes Hahn.

RegioStars-priset har delats ut sedan 2008 och belönar de bästa projekten bland dem som finansieras via EU:s regionalpolitik. Syftet med politiken är att minska skillnaderna i utveckling mellan olika regioner i EU. Alla projekt som får EU-bidrag för regional utveckling kan delta i tävlingen. I år deltog sammanlagt 87 projekt.

EU satsar 308 miljarder euro på regionalpolitiken under 2007-2013. Det är den näst största utgiftsposten efter jordbrukspolitiken. Över 80 % av beloppet går till de regioner som har störst behov av hjälp, men alla regioner kan få EU-stöd för att bland annat stärka sin konkurrenskraft.

Stödet delas ut från tre olika fonder. Sammanhållningsfonden betalar ut stöd till medlemsländer med en levnadsstandard som är lägre än 90 % av genomsnittet i EU (främst de nyaste medlemsländerna). Pengarna går till transport- och miljöprojekt. Europeiska socialfonden finansierar projekt för yrkesutbildning och andra typer av stöd till jobbsökande och program för att skapa arbetstillfällen. Tack vare socialfonden kunde man i Litauen genomföra ett datautbildningsprojekt för vuxna, som också fick ett RegioStars-pris i år. Europeiska regionala utvecklingsfonden ger bland annat stöd till infrastruktur, transporter, småföretag, forskning, utbildning och kultur. En annan av årets pristagare, ett belgiskt projekt för att omvandla ett gruvområde, har fått 3,2 miljoner euro från utvecklingsfonden.

Tanken med RegioStars-priset är stimulera andra regioner att följa i pristagarnas spår och ta fram innovativa projekt med hjälp av EU-bidrag. Redan nu går det bra att skicka in sina bidrag till nästa års tävling (sista anmälningsdag är den 16 juli).

 

Läs mer om RegioStars-priset Englishfrançais

Läs mer om EU:s regionapolitik DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar