Navigacijska pot

Nagrajeni regionalni projekti - 21/05/2010

Kristalni pokali Regiostars © EU

Nagrade RegioStars za najizvirnejše in najinovativnejše regionalne projekte.

Med šestimi nagrajenci tekmovanja RegioStars leta 2010 sta tudi švedski inštitut za mikrofinanciranje, ki pomaga priseljenkam pri ustanovitvi lastnega podjetja, in nemški projekt telemedicine. Kristalne pokale je podelil komisar za regionalno politiko Johannes Hahn (seznam vseh zmagovalcev).

Nagrade od leta 2008 vsako leto podelijo najboljšim projektom, ki se financirajo s sredstvi regionalne politike Evropske unije. Cilj te politike je zmanjšati razvojne razlike med regijami. Za nagrado se lahko potegujejo projekti iz vseh regij EU, ki črpajo sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Evropskega socialnega sklada in Kohezijskega sklada. Letos je sodelovalo 87 projektov.

V obdobju 2007-2013 je EU regionalni politiki namenila 308 milijard evrov, kar je največja proračunska postavka takoj za skupno kmetijsko politiko. Več kot 80 % tega zneska je namenjenih regijam z največjimi razvojnimi težavami, vendar lahko sredstva prejme vsaka regija, ki želi povečati svojo konkurenčnost in prepoznavnost.

Sredstva črpajo iz treh skladov. Kohezijski sklad pomaga državam članicam, katerih BDP na prebivalca je manjši od 90 % evropskega povprečja (večinoma novejše države članice). Sklad namenja sredstva projektom na področju prometa in okolja. Evropski socialni sklad financira strokovno usposabljanje, zaposlovanje in vključevanje na trg dela. S sredstvi iz tega sklada je Litva pripravila program za računalniško usposabljanje odraslih, ki je tudi med letošnjimi nagrajenci. Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR) namenja sredstva prometnim infrastrukturam, malim in srednje velikim podjetjem, raziskavam, izobraževanju in kulturi. V tej kategoriji je bil nagrajen belgijski projekt za preoblikovanje rudnika, ki je iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prejel 3,2 milijona evrov.

Med finaliste sta se uvrstila tudi dva slovenska projekta: projekt Ministrstva za šolstvo in šport za uspešno vključevanje romskih otrok v vzgojo in izobraževanje, ki je prejel posebno omembo žirije, ter projekt Ministrstva za javno upravo za informacijsko podporo podjetjem in opravljanje postopkov na enem mestu.

Z nagrajevanjem najboljših regionalnih projektov naj bi spodbudili tudi druge regije k uresničevanju inovativnih zamisli s sredstvi iz evropskih skladov. Regije lahko že prijavijo kandidaturo za nagrade RegioStars 2011 (najpozneje do 16. julija).

 

Več o nagradi RegioStars Englishfrançais

Več o regionalni politiki EU DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave