Cale de navigare

Regiunile, în lumina reflectoarelor - 21/05/2010

Trofeul de cristal Regiostars © UE

Premiul RegioStars: UE recompensează proiectele regionale cele mai originale şi mai inovatoare.

Un institut suedez care oferă microfinanţare femeilor imigrante care doresc să îşi lanseze propria afacere şi un proiect german de telemedicină se numără printre cele şase iniţiative câştigătoare ale ediţiei din 2010 a concursului RegioStars. Trofeul de cristal le-a fost înmânat laureaţilor de către Johannes Hahn, comisar european pentru politică regională (Lista completă a câştigătorilor DeutschEnglishfrançaislietuvių kalbaNederlandsslovenščinasuomisvenska ).

Lansate în 2008, premiile RegioStars recompensează cele mai bune proiecte finanţate de politica regională a Uniunii Europene, care vizează reducerea diferenţelor de dezvoltare în teritoriu. Toate regiunile europene sunt invitate să înscrie proiecte cofinanţate din Fondul european de dezvoltare, Fondul social european sau Fondul de coeziune. Anul acesta au intrat în competiţie 87 de proiecte.

Între 2007 şi 2013, UE alocă 308 miliarde de euro politicii regionale, care devine astfel al doilea domeniu cu cele mai mari cheltuieli, după politica agricolă comună. Deşi cea mai mare parte din sumă (peste 80%) este destinată regiunilor care se confruntă cu cele mai mari dificultăţi, de ajutor european pot beneficia toate regiunile care îşi propun să devină mai competitive şi mai atractive.

Ajutorul este alocat prin intermediul a trei instrumente specifice. Fondul de coeziune ajută statele membre al căror PIB pe cap de locuitor se situează sub 90 % din media europeană (în special ultimele ţările care au aderat la UE). Prin acest fond se finanţează proiecte din domeniul transportului sau mediului. Fondul social european finanţează formarea profesională, asistenţa pentru ocuparea forţei de muncă şi inserţia profesională. Datorită acestui fond s-a putut concretiza o inţiativă lituaniană privind formarea adulţilor în domeniul informaticii, recompensată cu unul dintre premiile RegioStars. Ultimul instrument, Fondul european de dezvoltare regională (FEDER), finanţează, printre altele, infrastructura de transport, IMM-urile, cercetarea, educaţia şi cultura. Pe lista iniţiativelor câştigătoare se află şi un proiect belgian vizând reconversia unui sit minier, care a primit 3,2 milioane de euro prin intermediul FEDER.

Recompensând cele mai bune proiecte regionale, concursul RegioStars îşi propune să determine şi alte regiuni să lanseze iniţiative inovatoare cu ajutorul fondurilor europene. Candidaţii pentru ediţia din 2011 se pot înscrie deja la concurs (data limită: 16 iulie).

 

Mai multe despre premiile RegioStars Englishfrançais

Politica regională a UE DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile