Navigointipolku

RegioStars 2010 -palkinnot jaettiin - 21/05/2010

Kristallista tehty RegioStars-palkinto © EU

Pohjois-Karjalan eRegio-laajakaistahanke sai kunniamaininnan EU:n kilpailussa, jossa palkittiin innovatiivisia aluekehityshankkeita.

Tämänvuotiset kuusi RegioStars-palkintoa menivät Belgiaan, Ruotsiin, Saksaan, Ranskaan ja Liettuaan, josta palkittiin kaksi hanketta. Palkittujen joukossa oli muun muassa ruotsalainen mikrorahoituslaitos, joka tukee maahanmuuttajanaisten yritystoimintaa, ja saksalaisprojekti, jossa hyödynnetään etälääketiedettä potilaiden avohoidossa.

Kunniamaininnan kisassa sai Pohjois-Karjalan eRegio-hanke, joka vakuutti tuloksillaan: neljässä vuodessa verkkoyhteyksiä onnistuttiin parantamaan niin, että 99 prosenttia harvaanasutusta maakunnasta on nyt nopean laajakaistayhteyden piirissä.

Palkinnot jakoi aluepolitiikasta vastaava komissaari Johannes Hahn. RegioStars 2010 -palkinnonsaajat

RegioStars-palkintoja on jaettu EU-tukea saaneille aluekehityshankkeille vuodesta 2008. Kaikki EU:n alueet voivat ilmoittaa kilpailuun hankkeita, jotka ovat saaneet rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta, Euroopan sosiaalirahastosta tai koheesiorahastosta. Tänä vuonna mukana oli yhteensä 87 projektia.

EU käyttää vuosina 2007-2013 aluepolitiikkaan 308 miljardia euroa. Se on EU:n talousarviossa toiseksi suurin menoerä maatalouspolitiikan jälkeen. Määrärahoista 80 prosenttia on tarkoitettu kehitysalueille, mutta kaikki alueet voivat saada tukea alueen kilpailukykyä ja vetovoimaa parantaviin toimiin.

EU:n aluetuki jaetaan kolmen eri rahaston kautta. Koheesiorahastosta tuetaan jäsenmaita, joiden bruttokansantuote asukasta kohti on alle 90 prosenttia EU:n keskiarvosta. Tähän ryhmään kuuluu lähinnä EU:n uusimpia jäsenmaita. Rahoitusta myönnetään liikenne- ja ympäristöhankkeisiin. Euroopan sosiaalirahastosta tuetaan erityisesti ammatillisen koulutuksen kehittämiseen ja työllistymismahdollisuuksien parantamiseen liittyviä toimia. Sosiaalirahaston tukea on saanut muun muassa liettualainen aikuisten tietotekniikkakoulutushanke, joka on yksi tämänvuotisista RegioStars-palkinnon saajista. Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) puolestaan myönnetään tukea liikenneinfrastruktuurin, pk-yritysten, tutkimuksen, koulutuksen ja kulttuuritoiminnan kehittämiseen. RegioStars-palkituista EAKR-rahoitusta on saanut belgialainen entisen kaivosalueen kehityshanke.

RegioStars-kilpailun tavoitteena on kannustaa alueita hyödyntämään EU-rahoitusta innovatiivisissa aluekehityshankkeissa. Ilmoittautumisaika vuoden 2011 kilpailuun on jo alkanut ja päättyy 16.7.2010.

 

Lisätietoa RegioStars-palkinnoista Englishfrançais

EU:n aluepolitiikka - mitä se on? DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä