Διαδρομή πλοήγησης

Τα φώτα των προβολέων στην περιφέρεια - 21/05/2010

Το κρυστάλινο έπαθλο του διαγωνισμού Regiostars © UE

Βραβεία RegioStars: Η ΕΕ βραβεύει τα πιο πρωτότυπα και καινοτόμα περιφερειακά σχέδια.

Ένα σουηδικό ινστιτούτο χορήγησης μικροπιστώσεων που βοηθά μετανάστριες να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση και ένα γερμανικό σχέδιο τηλεϊατρικής απέσπασαν τα δύο από τα έξι βραβεία του φετινού διαγωνισμού RegioStars. Οι βραβευθέντες έλαβαν το κρυστάλινο έπαθλο από τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν (βλ. πλήρη κατάλογο των νικητών DeutschEnglishfrançaislietuvių kalbaNederlandsslovenščinasuomisvenska ).

Από το 2008 τα βραβεία RegioStars απονέμονται κάθε χρόνο στα καλύτερα σχέδια που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, που στοχεύει στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων. Όλες οι περιφέρειες της ΕΕ καλούνται να υποβάλουν σχέδια, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ή το Ταμείο Συνοχής. Φέτος διαγωνίστηκαν 87 σχέδια.

Για την περίοδο 2007-2013 η ΕΕ έχει διαθέσει υπέρ της περιφερειακής πολιτικής 308 δισ. ευρώ (η δεύτερη σημαντικότερη δαπάνη μετά την κοινή γεωργική πολιτική). Αν και πάνω από το 80% αυτού του ποσού προορίζεται για τις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, όλες μπορούν να λάβουν ευρωπαϊκή βοήθεια για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ελκυστικότητάς τους.

Η βοήθεια παρέχεται από τρία ταμεία. Το Ταμείο Συνοχής, που βοηθά τα κράτη μέλη των οποίων το ΑΕΠ ανά κάτοικο είναι χαμηλότερο του 90 % του ευρωπαϊκού μέσου όρου (κυρίως τις χώρες που προσχώρησαν τελευταίες στην ΕΕ), χρηματοδοτεί σχέδια στους τομείς των μεταφορών και του περιβάλλοντος. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο χρηματοδοτεί την επαγγελματική κατάρτιση, τη στήριξη της απασχόλησης και την επαγγελματική ένταξη. Χάρη στο ταμείο αυτό, υλοποιήθηκε η λιθουανική πρωτοβουλία κατάρτισης ενηλίκων στην πληροφορική, που απέσπασε ένα από τα βραβεία του διαγωνισμού. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (FEDER) χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, τις υποδομές στον τομέα των μεταφορών, τις ΜΜΕ, την έρευνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στα σχέδια που βραβεύθηκαν ήταν και ένα βελγικό σχέδιο μετατροπής ορυχείου, το οποίο είχε χρηματοδοτηθεί από το FEDER με ποσό 3,2 εκατ. ευρώ.

Προβάλλοντας τα καλύτερα περιφερειακά σχέδια, ο διαγωνισμός επιδιώκει να ενθαρρύνει και άλλες περιφέρειες να αναπτύξουν καινοτόμες πρωτοβουλίες με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών ταμείων. Οι ενδιαφερόμενοι για τα βραβεία "RegioStars 2011" μπορούν ήδη από τώρα να υποβάλουν υποψηφιότητα (προθεσμία: 16 Ιουλίου).

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία RegioStars Englishfrançais

Επεξήγηση της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι