Sti

Regionerne i centrum - 21/05/2010

RegioStars' krystaltrofæ © EU

RegioStarsprisen: EU belønner de mest originale og innovative regionale projekter

Et svensk institut for mikrofinansiering, der hjælper indvandrerkvinder med at starte egen virksomhed, og et tysk projekt om telemedicin. Det er to af de seks vindere af RegioStars 2010. Vinderne fik overrakt krystaltrofæet af EU's kommissær for regionalpolitik, Johannes Hahn (her kan du se, hvem der vandt DeutschEnglishfrançaislietuvių kalbaNederlandsslovenščinasuomisvenska ).

RegioStarsprisen uddeles hvert år (for første gang i 2008) som belønning til de bedste projekter, der har fået støtte som led i EU's regionalpolitik. Projekterne skal have til formål at mindske ulighederne mellem regionerne. Alle regionerne i EU kan indstille projekter, der er samfinansieret af Den Europæiske Udviklingsfond, Den Europæiske Socialfond eller Samhørighedsfonden. I år deltog 87 projekter i konkurrencen.

For perioden 2007 til 2013 har EU afsat 308 milliarder euro (ca. 2200 milliarder kroner) til regionalpolitikken. Det gør den til den næststørste udgiftspost, kun overgået af den fælles landbrugspolitik. Selv om over 80 % af beløbet er afsat til de fattigste regioner, kan alle regioner modtage EU-støtte, så de kan blive mere konkurrencedygtige og tiltrækkende.

Støtten kanaliseres gennem tre særlige ordninger. Samhørighedsfonden hjælper de EU-lande, hvis bruttonationalprodukt pr. indbygger ligger under 90 % af gennemsnittet i EU (overvejende de nyeste medlemmer). Fonden finansierer transport- og miljøprojekter. Den Europæiske Socialfond finansierer faglige uddannelser, støtte til beskæftigelse og arbejdsmarkedsintegration. Netop med støtte fra denne fond blev der startet et uddannelsesprojekt i Litauen for voksne, der ville lære it. Dette projekt er en af vinderne i RegioStars. Endelig er der Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU), som bl.a. støtter transportinfrastruktur, små og mellemstore virksomheder, forskning, uddannelse og kultur. Et belgisk projekt til omlægning af et mineområde modtog f.eks. 3,2 millioner euro (ca. 22 millioner kroner) fra EFRU.

Konkurrencen belønner disse regionale projekter for at opmuntre andre regioner til at søsætte innovative projekter med støtte fra EU's fonde. Kandidaterne til RegioStars 2011 kan allerede nu melde sig til konkurrencen (sidste frist er den 16. juli).

 

Vil du vide mere om RegioStarsprisen? Englishfrançais

EU's regionalpolitik DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links