Навигационна пътека

Региони под прожекторите - 21/05/2010

Кристалният трофей "Regiostars" © ЕС

Награди "RegioStars" - ЕС отличава най-оригиналните и новаторски регионални проекти.

Шведски институт за микрофинансиране, помагащ на жени имигранти да започнат собствен бизнес, и германски проект за медицинско обслужване от разстояние са две от шестте отличени инициативи в тазгодишното издание на конкурса "RegioStars". Лауреатите получиха своите кристални трофеи лично от комисаря по регионална политика Йоханес Хан (пълен списък на наградените DeutschEnglishfrançaislietuvių kalbaNederlandsslovenščinasuomisvenska ).

От 2008 г. насам наградите "RegioStars" се връчват всяка година на най-добрите проекти, финансирани по линия на регионалната политика на ЕС, имащи за цел намаляване на различията в развитието между регионите. Всички региони в Съюза могат да кандидатстват с проекти, подпомогнати от Европейския фонд за развитие, Европейския социален фонд или Кохезионния фонд. Тази година в конкурса участваха 87 проекта.

За периода от 2007 до 2013 г. ЕС е отделил 308 милиарда евро за регионална политика, което я нарежда на второ място по бюджет след политиката на Съюза за селско стопанство. Въпреки че 80 % от тази сума е предназначена за най-слабо развитите региони, всички региони могат да получат европейски средства, за да подобрят конкурентоспособността и привлекателността си.

Помощта се предоставя посредством три европейски фонда. Кохезионният фонд помага на страни от ЕС, чийто БВП на глава от населението е под 90 % от средния за Европа (това са предимно новоприсъединили се страни). Чрез този фонд се финансират проекти, посветени на транспорта и околната среда. Чрез Европейския социален фонд се финансира професионалното обучение, подпомагането на заетоста и професионалната интеграция. С помощта на този фонд литовска инициатива за компютърно обучение за възрастни спечели една от наградите "RegioStars" тази година. Европейският фонд за регионално развитие (ЕФРР) отпуска помощи за транспортни инфраструктури, малки и средни предприятия, научни изследвания, образование, култура и др. Белгийски проект за преустройство на бивш рудник, получил 3,2 млн. евро от ЕФРР, също бе награден.

Насочвайки вниманието към най-добрите регионални проекти, този конкурс се стреми да подтикне и други региони към предприемане на новаторски инициативи с помощта на европейски средства. Кандидатите за наградите "RegioStars" 2011 вече могат да подават своите документи (краен срок: 16 юли).

 

Повече за наградите "RegioStars" Englishfrançais

Регионална политика на ЕС DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки