Cale de navigare

Recuperarea banilor contribuabililor europeni - 29/10/2009

O barcă pe un canal în Ţările de Jos  ©CE

Fonduri regionale în valoare de peste 1,1 miliarde de euro vor fi recuperate în acest an.

35% din bugetul anual al UE revine politicii regionale şi sociale. În mare parte, fondurile sunt orientate către programe administrate la nivel naţional, menite să favorizeze regiunile mai sărace.

Deseori, aceste programe implică sute de proiecte, de la construcţia de căi ferate şi grădiniţe, până la formarea lucrătorilor şi sprijinirea micilor întreprinderi.

Înainte de a introduce o cerere de plată pe lângă Comisia Europeană, statele membre trebuie să se asigure că proiectul este eligibil pentru finanţare. Însă, pe de altă parte, UE dispune de propriile sale mecanisme de control.

În ultimul raport al Curţii de Conturi Europene, se precizează că cel puţin 11% din declaraţiile de cheltuieli rambursate în 2007 nu ar fi trebuit să beneficieze de finanţare europeană. Prin urmare, au fost introduse măsuri menite să-i ajute pe funcţionarii din administraţia naţională în demersul de verificare a eligibilităţii şi de recuperare a sumelor care au fost cheltuite în mod necorespunzător.

Potrivit unui nou raport DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski al Comisiei, s-au înregistrat deja progrese în acest sens. În 2008, primul an de la aplicarea acestor măsuri, UE a recuperat 1,5 miliarde de euro - de cinci ori mai mult decât sumele recuperate în 2007 (287 milioane de euro).

De la începutul anului 2009 şi până în prezent, Comisia Europeană a recuperat fonduri regionale în valoare de peste 629 de milioane de euro. Până la sfârşitul anului, se estimează că vor fi recuperate încă 500 de milioane de euro.

De cele mai multe ori, greşelile se datorează regulilor complexe care nu sunt înţelese sau aplicate corect. Comisia Europeană depune eforturi pentru simplificarea acestora. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a identificat numai câteva cazuri izolate de fraudă.

Multe dintre greşeli au fost identificate chiar de către statele membre. În acest caz, ele pot continua să utilizeze aceste fonduri pentru alte proiecte regionale. În cazul în care Comisia constată existenţa unor nereguli, statele membre trebuie să ramburseze banii.

Atunci când auditorii descoperă probleme majore, Comisia poate sista plăţile pentru întregul program. Conform situaţiei la zi din 2009, cinci programe au fost suspendate: unul în Italia, altul în Spania, iar celelalte trei au caracter regional transfrontalier. Pentru alte 28 de programe, procedurile de suspendare sunt în curs.

Având în vedere faptul că măsurile au fost introduse recent, Comisia nu se aşteaptă să constate o diminuare semnificativă a ratei de eroare mai devreme de 2010.

Citiţi mai multe despre politica de dezvoltare regională a UE DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Fondul social european

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile