Kruimelpad

Voor meer dan een miljard subsidies teruggevorderd - 29/10/2009

Een schip op een kanaal in Nederland ©EC

Dit jaar vordert de EU ruim 1,1 miljard euro aan regionale subsidies terug.

De EU besteedt 35% van de totale jaarlijkse begroting aan regionaal en sociaal beleid. Het meeste daarvan gaat naar projecten van nationale overheden om hun armste regio's te helpen.

Zulke programma's kunnen bestaan uit honderden verschillende projecten, van de aanleg van spoorlijnen tot de bouw van kinderopvangcentra en van bijscholing voor werknemers tot steun aan kleine bedrijven.

De EU-landen moeten zelf nagaan of ieder project aan de voorwaarden voldoet, voordat ze bij de Commissie aankloppen voor steun. Maar natuurlijk organiseert de EU zelf ook audits.

Volgens het vorige rapport van de Europese Rekenkamer is in 2007 ten minste 11% van alle EU-steun op dit gebied ten onrechte uitgekeerd. Daarop zijn tal van maatregelen genomen om nationale instanties te helpen bij het controleren van de aanvragen, en om geld dat ten onrechte is uitgekeerd, terug te vorderen.

Uit een nieuw rapport DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski blijkt nu dat dit loont. In 2008, toen de maatregelen van start gingen, heeft de EU 1,5 miljard euro teruggevorderd. Dat is ruim het vijfvoudige van de 287 miljoen euro subsidie die in 2007 moest worden terugbetaald.

Dit jaar heeft de Commissie al meer dan 629 miljoen euro aan EU-subsidies voor regionaal beleid teruggevorderd. En voor eind 2009 komt daar waarschijnlijk nog eens 500 miljoen euro bij.

Wat gaat er eigenlijk fout? Vaak zijn de regels zo ingewikkeld dat instanties ze niet goed begrijpen en dus fout toepassen. Daarom werkt de Commissie aan eenvoudiger regels. Slechts in een paar gevallen was er volgens OLAF, het Europese bureau voor fraudebestrijding, sprake van fraude.

Veel fouten werden door de EU-landen zelf ontdekt. In die gevallen mogen de landen het geld nog voor andere regionale projecten gebruiken. Als de onregelmatigheden echter pas achteraf door de Commissie worden ontdekt, dan moet het land de subsidies terugbetalen.

Komt de Europese Rekenkamer ernstige misstanden op het spoor, dan kan de Commissie alle betalingen voor het betrokken programma opschorten. Dit jaar zijn er tot dusver vijf programma's stilgelegd: een Italiaans, een Spaans en drie grensoverschijdende programma's. Voor nog eens 28 andere programma's is een schorsingsprocedure gestart.

Omdat de maatregelen nog niet zo lang worden toegepast, verwacht de Commissie dat het aantal fouten pas in 2010 sterk zal verminderen.

Meer over het regionaal beleid van de EU DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Meer over het Europees Sociaal Fonds

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links