Navigációs útvonal

Milliárdos nagyságrendű összegeket szerez vissza az EU - 29/10/2009

Csónak egy hollandiai csatornán ©EC

Idén több mint 1,1 milliárd euró kerül vissza az unióhoz az EU regionális alapjából származó, szabálytalanul felhasznált összegekből

Az EU éves összköltségvetésének 35%-át fordítja regionális- és szociálpolitikai támogatásokra. Az összeg nagy részét a szegény régiók fellendítését célzó, tagállami irányítás alatt álló programok kapják.

Ezek a programok gyakran projektek százait foglalják magukban (pl. vasutak és óvodák építése, munkavállalók képzése, kisvállalkozások megsegítése).

Mielőtt a visszatérítési kérelmeket benyújtanák a Bizottsághoz, az uniós tagállamoknak elvileg meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az adott projekt valóban jogosult a támogatásra. Az EU emellett saját ellenőrzéseket is végez.

Az Európai Számvevőszék legfrissebb jelentése szerint a 2007-ben kifizetett összegek 11%-a nem felelt meg az uniós finanszírozás feltételeinek. Ennek következményeként az EU számos új intézkedést javasolt, amelyek egyrészt a tagállami hatóságokat hivatottak segíteni a támogathatóság szakszerűbb elbírálásában, másrészt pedig a rosszul felhasznált összegek visszaszerzését célozzák meg.

A Bizottság új jelentése DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski szerint az erőfeszítések kifizetődnek. Az intézkedések 2008-as elindítása óta az EU másfél milliárd eurót szerzett vissza. Ez több mint ötszöröse a 2007-es összegnek (287 millió euró).

Idén már több mint 629 millió euró került vissza a regionális alapba. A tagállamok 2009 végére várhatóan további 500 millió eurót térítenek meg az Uniónak.

A jogtalan kifizetések oka gyakran az szabályozás összetettségében rejlik – sokszor megtörténik, hogy a hatóságok félreértelmeznek vagy rosszul alkalmaznak egyes rendelkezéseket. A Bizottság jelenleg azon dolgozik, hogy egyszerűsítse a szabályozást. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint csalásra csak nagyon ritkán került sor.

Számos hibát maguk a tagállamok fedeznek fel. Ilyen esetekben az országoknak jogukban áll a pénzösszeget más regionális projektek támogatására felhasználni. Ha a Bizottság derít fényt a szabálytalanságokra, az adott ország elesik a támogatástól, és az összeget vissza kell fizetnie.

Amennyiben az auditorok súlyos hibát észlelnek, a Bizottság az egész program támogatását felfüggesztheti. 2009-ben eddig öt programot függesztettek fel: egy olaszországi, egy spanyolországi, valamint három nemzetközi programot. További 28 program áll felfüggesztési eljárás alatt.

Miután az intézkedések még újak, a hibaarány 2010 előtt várhatóan nem csökken jelentősen.

További információk az EU regionális politikájáról DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Európai Szociális Alap

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek