Sti

Milliardbeløb retur til skatteyderne - 29/10/2009

Båd på kanal i Holland ©EC

Over 1,1 milliard euro fra EU's regionalstøtte skal betales tilbage i år.

EU afsætter 35 % af sit årlige budget til regional- og socialpolitik. Hovedparten er øremærket til nationalt forvaltede programmer, der skal sætte gang i fattige regioner.

Mange af programmerne omfatter flere hundrede projekter – lige fra jernbaneanlæg og børnehaver til videreuddannelse og støtte til små virksomheder.

EU-landene skal sørge for, at et projekt rent faktisk er støtteberettiget, før de indsender betalingsanmodninger til Kommissionen. EU foretager også sine egne revisioner.

EU's Revisionsret anslog i sin seneste beretning, at mindst 11 % af det samlede beløb, der blev betalt tilbage i 2007, slet ikke var berettiget til støtte fra EU. Det udløste en hel række initiativer til at hjælpe de nationale myndigheder med at blive bedre til at kontrollere, om et projekt er støtteberettiget, og inddrive penge, der er brugt i strid med hensigten.

Indsatsen giver pote, viser en ny beretning DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski . EU inddrev 1,5 milliarder euro i 2008, hvor handlingsplanen blev sat i gang. Det er over fem gange så meget som i 2007, hvor man inddrev 287 millioner euro.

I år har Kommissionen indtil videre inddrevet over 629 millioner euro i EU-regionalstøtte. Man venter en yderligere tilbagebetaling af 500 millioner euro inden udgangen af 2009.

Fejlene skyldes ofte indviklede regler, der bliver misforstået eller anvendt forkert. Derfor arbejder Kommissionen på at forenkle reglerne. EU's kontor for bekæmpelse af svig (OLAF) har kun konstateret isolerede tilfælde af decideret bedrageri.

Mange af fejlene blev spottet af EU-landene selv. I sådanne tilfælde kan landene bruge pengene til andre regionalprojekter. De mister støtten, hvis Kommissionen opdager uregelmæssigheder og beder dem om at betale pengene tilbage.

Hvis revisorerne konstaterer alvorlige problemer, kan Kommissionen suspendere udbetalingen til hele programmet. I 2009 har man indtil videre suspenderet fem programmer – et i Italien, et i Spanien og tre regionale programmer, der går på tværs af landegrænser. Der er suspensionsprocedurer under opsejling for 28 andre programmer.

Initiativerne er stadig nye, så Kommissionen forventer ikke et markant fald i fejlprocenten før 2010.

Mere om EU's regionalpolitik DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Den Europæiske Socialfond

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links