Навигационна пътека

Данъкоплатците си връщат един милиард евро - 29/10/2009

Лодка в канал в Нидерландия ©ЕО

Над 1 млрд. евро от средствата на ЕС за финансиране на регионите ще бъдат получени обратно тази година.

ЕС отделя 35 % от общия си годишен бюджет за финансиране на регионалното и социалното развитие. По-голяма част от парите се дават на управлявани от държавите програми за подпомагане на по-бедните региони.

Тези програми често включват най-различни проекти, като например строеж на железопътни мрежи и детски ясли, обучаване на работници или подпомагане на малки предприятия.

Страните от ЕС трябва да се уверят, че даден проект отговаря на условията за финансиране, преди да изпратят заявление за плащане до Комисията. Съюзът провежда и свои собствени одити.

Според последния доклад на Европейската сметна палата поне 11 % от средствата, възстановени през 2007 г., са били първоначално отпуснати за неотговарящи на европейските условия за финансиране проекти. Това доведе до нов набор от мерки за възстановяване на неправилно похарчени пари и за по-ефикасно проверяване на допустимостта на проектите от страна на националните администратори.

От новия доклад DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski на Комисията става ясно, че мерките са подействали. През 2008 г., когато планът бе въведен, ЕС си възвърна 1,5 млрд. евро. Тази сума е пет пъти по-голяма от върнатите през 2007 г. 287 млн. евро.

През тази година на Комисията вече са възстановени над 629 млн. евро от средствата на ЕС за регионите. Очаква се до края на 2009 г. да бъдат върнати още 500 млн. евро

Грешките често са резултат от сложни правила, които биват неправилно разбрани или прилагани. Комисията полага усилия за опростяване на правилата. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е открила само единични случаи на измами.

Голяма част от грешките биват открити от самите държави. В тези случаи, те все още могат да използват средствата за други регионални проекти. Ако обаче Комисията открие нередности, тя изисква връщане на парите и държавите повече не могат да разполагат с тях.

Когато одиторите открият сериозни проблеми, Комисията може да спре плащанията по цялата програма. До момента през 2009 г. са спрени пет програми – една в Италия, една в Испания и три трансгранични програми. 28 други програми са в процес на прекратяване.

Тъй като става въпрос за сравнително нови мерки, Комисията не очаква голям спад в броя на грешките преди 2010 г.

Повече за регионалната политика на ЕС DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Европейски социален фонд

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки