Sökväg

Minskade regionala skillnader i och utanför EU - 12/05/2009

Guggenheimmuseet i Bilbao, Spanien ©EC

Hur kan man bäst stärka regionerna? Det ska man diskutera på en konferens med bl.a. Brasilien, Ryssland och Kina.

Ett centralt mål för EU är att minska de regionala ekonomiska skillnaderna, och 44 % av EU:s budget går till att stärka den regionala konkurrenskraften. Projekt för att höja den lokala arbetskraftens kompetens, uppmuntra företagande, förbättra infrastrukturen och skydda miljön har alla som mål att hjälpa EU:s fattigaste regioner att komma i kapp sina grannar.

Ett projekt som fått EU-pengar är det nya soldrivna energisystemet Englishfrançaismagyar på ett ungerskt sjukhus, som har inneburit stora energibesparingar, skapat lokala jobb och gjort solenergin mer populär i regionen.

Kina, Ryssland, Brasilien och en del andra länder utanför EU – som också kämpar med stora regionala skillnader och förvaltning på flera nivåer – vill gärna samarbeta med EU och utbyta erfarenheter.

Samarbetet kommer att diskuteras vid en konferens Englishfrançais med företrädare för regeringar och regioner i Europa, Afrika, Ryssland, Kina och Sydamerika. Konferensdeltagarna ska också diskutera hur man organiserar effektiva förvaltningssystem som kan genomföra en regional utvecklingspolitik.

Konferensen är det första konkreta som görs för att ge länder utanför EU en inblick i hur vi väljer ut och finansierar regionala projekt.

EU:s regionalpolitik bestäms på flera nivåer – inom EU, nationellt, regionalt och lokalt. Genom att lokala och regionala företrädare är med och utarbetar strategier och väljer ut projekt kommer gräsrotsorganisationerna närmare EU:s centrala beslutsprocess.

Detta är särskilt intressant för stora länder som Kina och Ryssland, som vill minska de regionala skillnaderna och samtidigt öka insynen i politiken och ge regionerna större inflytande genom decentralisering.

Mer information om de internationella aspekterna av EU:s regionalpolitik English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar