Navigacijska pot

Zmanjševanje regionalnih razlik v EU in drugod - 12/05/2009

Guggenheimov muzej v španskem mestu Bilbao ©EC

Evropska unija se zavzema za izmenjavo izkušenj na področju regionalnega razvoja z državami, kot so Brazilija, Rusija in Kitajska.

Zmanjševanje razlik v gospodarskem razvoju regij je ključni cilj Evropske unije, ki za spodbujanje konkurenčnosti regij namenja kar 44 % svojega proračuna. S projekti za izboljšanje usposobljenosti lokalne delovne sile, spodbujanje podjetništva, izboljšanje infrastrukure in zaščito okolja želi EU pomagati revnejšim regijam pri odpravljanju zaostanka v primerjavi z bogatejšimi.

Eden takih projektov je namestitev solarnega energetskega sistema Englishfrançaismagyar v javni bolnišnici v madžarskem mestu Szeged, ki je bolnišnici omogočil velik prihranek energije, mestu zagotovil nova delovna mesta in populariziral uporabo sončne energije v regiji.

Države nečlanice EU, kot so Kitajska, Rusija in Brazilija, ki se prav tako spopadajo z ogromnimi regionalnimi razlikami in številnimi upravnimi strukturami, so pokazale zanimanje za sodelovanje z EU in primerjavo izkušenj.

O tem sodelovanju so razpravljali na konferenci Englishfrançais , ki so se jo udeležili številni predstavniki vlad in regij Evrope, Afrike, Rusije, Kitajske in Južne Amerike. Glavna tema pogovorov je bila oblikovanje učinkovitega sistema upravljanja, s katerim bodo lahko izvajali regionalne razvojne politike.

Na konferenci so se predstavniki držav nečlanic EU prvič lahko seznanili z mehanizmi in merili izbire za financiranje regionalnih projektov. Regionalna politika EU se izvaja v okviru sistema upravljanja, ki vključuje evropsko, nacionalno, regionalno in lokalno raven.

Vključevanje lokalnih in regionalnih predstavnikov v pripravo strategij in izbiro projektov omogoča lokalnim organizacijam večje udejstvovanje v postopku odločanja na ravni EU. To je še posebej zanimivo za večje države, kot sta Kitajska in Rusija, ki bi rade zmanjšale regionalne razlike, izboljšale preglednost javnih politik in na podlagi decentralizacije regijam omogočile večji vpliv pri odločanju.

Več o mednarodnih vidikih regionalne politike EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave